Ældreforsker: Madkurser kan redde ensomme mænd

Sociale aktiviteter er et vigtigt middel, hvis enlige, ældre mænd skal have et sundere liv, mener en forsker.

Det kan være en stor fordel for ældre mænd at have en partner at dele hverdagen med. For ældre mænd med en ægtefælle eller kæreste lever ofte et sundere liv og er sjældnere plaget af ensomhed sammenlignet med deres enlige jævnaldrende.

Det forklarer Karen Munk. Hun har forsket i enlige ældre og er lektor ved Aarhus Universitet og forskningsleder på VIA University College.

Antallet af enlige mænd over 65 år er steget kraftigt de seneste 25 år, viser en ny analyse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum. Især ensomhed kan true mændenes trivsel og helbred. Derfor er det vigtigt, at der er sociale tilbud, som er rettet mod dem, forklarer Karen Munk.

- Det helt oplagte for kommunerne og frivillige organisationer er at komme ud med fællesskabsorienterede tilbud. Det kan handle om motion, madlavning og forskellige typer hobbyer, der passer til mænd fra forskellige miljøer.

- Det er en vigtig pointe, at det ikke skal kræve noget at deltage. Man skal bare være velkommen, siger Karen Munk.

Gruppen af ældre mænd, der bor alene, er steget med 41 procent siden 1990. Antallet af ældre danskere er i samme periode steget med 34 procent, mens der i dag hverken er færre eller flere enlige, ældre kvinder i Danmark.

Udviklingen kan presse både kommunerne og sundhedsvæsenet, skriver Momentum. For ældre, enlige mænd går oftere til lægen, bliver oftere indlagt og er generelt mere udsatte end deres jævnaldrende, der bor sammen.

- At bo sammen med en ægtefælle kan bidrage til at forebygge ensomhed. Og det kan sandsynligvis give en mere sund og regelmæssig livsførelse, som er god for både det fysiske og psykiske helbred, siger Karen Munk.

Stigningen i antallet af enlige mænd over 65 år bliver primært forklaret med, at mænds middellevetid er steget mere end kvindernes siden 1990.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.