Nye Borgerlige høster byrådsmedlemmer hos partierne i blå blok

Det nye parti er allerede repræsenteret i otte byråd, og i de fem af dem er det DF’ere eller tidligere DF’ere, der er hoppet over til det nye parti.

Artiklens øverste billede
Nye Borgerlige har vind i sejlene – også her på Folkemødet på Bornholm, hvor en meningsmåling gav dem 10,8 pct. af stemmerne. Foto: Finn Frandsen

Partiet Nye Borgerlige er tilsyneladende blevet et tilløbsstykke for potentielt utilfredse borgerlige byrådsmedlemmer i landets kommuner.

Partiet, der blev stiftet i efteråret 2015, er allerede repræsenteret i otte forskellige byråd af afhoppere fra såvel borgerlister som alle fire borgerlige partier, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Men så opstod Nye Borgerlige, som vi synes rammer rigtig godt, i forhold til det som vi står for.

Jesper Hammer, , 2. viceborgmester og tidligere borgerliste, nu Nye Borgerlige.

Det begyndte i Allerød, hvor to byrådsmedlemmer fra borgerlisten Det Nye Allerød hurtigt meldte sig under Nye Borgerliges faner, da partiet var stiftet – og siden er det gået slag i slag i en række andre kommuner som Vesthimmerland, Hjørring, Vejle, Sønderborg, Nordfyn, Gentofte og Sorø.

I både Vejle, Sønderborg, Hjørring, Nordfyn og Vesthimmerlands kommuner er det DF’ere eller tidligere DF’ere, der har sluttet sig til Nye Borgerlige. Andre steder som Sorø er det løsgængere og tidligere konservative eller Venstre-folk, der forsøger sig i det nye parti. I Dragør meldte den ekskluderede Venstre-mand, Jens Passarge, sig ind i Nye Borgerlige, men kun for i juni at blive ekskluderet af sit nye parti for ikke at have levet op til partiets politik.

»Vi er overraskede over, at vi så hurtigt er blevet repræsenteret i så mange kommuner, men det viser blot, at vi står for de rigtige konservative synspunkter,« siger partisekretær Claus Normann.

Tre hovedpunkter

Han mener, at Nye Borgerlige trækker politikere og støtter fra alle de borgerlige partier, fordi man på en gang står for en liberal økonomisk politik a la Liberal Alliance, en striks og restriktiv flygtninge-indvandrerpolitik som Dansk Folkeparti og Venstre – og endelig en skeptisk linje over for EU, som man gerne vil ud af igen. Eller i hvert fald have ændret til det, som det var dengang, det hed EF: et frihandelsområde.

I Vesthimmerlands Kommune har byrådsmedlem Annette Vahlgreen forladt Dansk Folkeparti efter 20 års medlemsskab for at tilslutte det nye højre-parti i dansk politik.

»Jeg synes ikke, at Dansk Folkeparti har leveret det til deres vælgere, som man kunne forvente. De har ikke taget ansvar og er gået med i regeringen – og jeg synes også, at de er blevet for socialdemokratiske i deres tilgang til tingene. De er ikke borgerlige nok efter min smag,« siger Annette Vahlgreen, der ellers har en stærk konservativ borgmester i spidsen for sit byråd.

Hvorfor melder du dig ikke ind i f.eks. De Konservative, som er stærke i jeres kommune?

»Deres styrke skyldes udelukkende borgmester Knud Kristensens person, og han tegner jo ikke partiet i landspolitikken.«

To afhoppere

I Allerød var de to byrådsmedlemmer Jesper Hammer og John Jensen allerede ved at diskutere, om de skulle fortsætte med lokallisten Det Nye Allerød – eller om de skulle overveje nye borgerlige græsgange. Derfor kom Nye Borgerlige nærmest som sendt fra himlen, siger Jesper Hammer, der er 2. viceborgmester i kommunen og ligesom John Jensen medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse.

»Vi havde løst tænkt tanker om et borgerligt parti, men så opstod Nye Borgerlige, som vi synes rammer rigtig godt, i forhold til det som vi står for. I den daglige byrådspolitik mærkede vi jo hele tiden, at vores udfordringer i sidste ende kom fra Folketinget, hvad enten det nu var flygtningepolitik eller økonomi, så vi var inde i nogle overvejelser. Samtidig kendte jeg stifteren af partiet fra tidligere,« siger han og henviser til det tidligere konservative byrådsmedlem i Helsingør, Pernille Vermund.

Jesper Hammer erklærer sig samtidig parat til at stille op til Folketinget, hvis der er kommer et valg i den nærmeste fremtid.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.