Flere håbefulde unge vil få afslag på drømmestudiet

Der er rekordmange studerende til færre pladser, efter at Folketinget har pålagt universiteterne at skære på studiepladser. Det får især bunken af afslag til at vokse på humanistiske uddannelser, mener universiteterne.

Artiklens øverste billede
Fra 2015 til 2018 skal der skæres i alt 3.500 studiepladser på bachelorniveau og 2.400 pladser på kandidatniveau. Dimensioneringen rammer særligt humanistiske studier, hvor flere små studier helt har måtte lukke. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Når næsten 100.000 unge sætter sig foran computeren for at se, om de er kommet ind på deres drømmestudie, bliver det med rekordmange bedrøvede ansigter.

Mens uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs kunne juble over et rekordstort ansøgertal til de videregående uddannelser, ligner det samtidig en rekord i antallet af afslag på drømmestudiet for de håbefulde unge.

Selvom der er færre pladser at søge, har vi modtaget lige så mange ansøgninger. Det betyder helt konkret, at vi må afvise flere.

Pernille Kindtler, områdeleder ved KU’s Uddannelsesservice

Den såkaldte dimensionering, hvor Folketinget har pålagt bl.a. universiteterne at reducerede antallet af studiepladser på uddannelser med høj dimittendledighed, kommer nemlig for alvor til at slå igennem i dette års studieoptag. Og sammenholdt med at endnu flere unge vil på universitetet, ser bunken af afslag ud til at blive større end nogensinde.

På Københavns Universitet (KU) skærer man knap 500 studiepladser i forhold til sidste år som følge af dimensioneringen. Men i og med at stakken af førsteprioritets-ansøgninger stort set er lige så stor som sidste år, bliver Københavns Universitet nødt til at afvise flere unge end tidligere år.

»Vi har især skåret humanistiske studiepladser, men selvom der er færre pladser at søge, har vi modtaget lige så mange ansøgninger. Det betyder helt konkret, at vi må afvise flere, fordi vi har adgangsbegrænsning på alle uddannelser. Man kan aldrig vide, om de unge kommer ind på anden- eller tredjeprioriteten, men drømmestudiet bliver sværere at nå, hvis man søger et af de mange dimensionerede studier,« siger Pernille Kindtler, områdeleder ved KU’s uddannelsesservice.

Humanist ikke ingeniør

Dimensioneringen er fastsat i forbindelse med uddannelser, hvor ledighedskøen efter endt uddannelse er længst. Det gælder særligt humanistiske uddannelser som historie, dansk, engelsk og forskellige kommunikationsuddannelser. I stedet efterspørger arbejdsmarkedet flere ingeniører, matematikere og it-folk. Derfor var der også jubel fra både uddannelsesministeren og universiteterne, da flere ingeniør- og it-uddannelser gik markant frem blandt årets ansøgerfelt.

Men selvom flere unge har valgt tekniske uddannelser, kommer de alligevel til at mærke, at der bliver større kamp om studiepladserne, viser en gennemgang af ansøgerstatistikken.

På Aalborg Universitet (AAU) har der indtil sidste år været frit optag til næsten alle uddannelser. Men i år er der loft over ca. 40 af 70 bacheloruddannelser, som endda er blevet søgt af rekordmange.

»Ud over dimensioneringen har vi selv valgt at lægge et loft over nogle uddannelser, fordi vi har svært ved at følge med den store vækst i optaget de seneste år. Det er klart, at flere af vores ansøgere vil blive skuffede i år, når vi har modtaget flere ansøgninger til uddannelser med loft over,« siger prorektor på AAU, Inger Aksehave, der håber, at de unge har et godt alternativ til drømmestudiet.

»Vi bliver nødt til at tilpasse vores optag efter arbejdsmarkedet, så vi håber, at de, som får afslag, søger mod studier med ledige pladser. Men det er nok for optimistisk at tro, at en humanist vil være ingeniør eller landinspektør,« siger hun.

På Aalborg Universitet kommer man særligt til at afvise ansøgere til socialrådgiveruddannelsen, kommunikation & digitale medier og Economics and Business Administration, hvor ansøgerfeltet er steget kraftigt, selvom universitetet gradvist nedskærer studiepladser.

Ikke større optag

Længere mod syd, på Aarhus Universitet (AU), har der i mange år været adgangsbegrænsning på de fleste uddannelser. Men her kommer reduceringen af studiepladser også til at slå igennem på studier som antropologi, kunsthistorie og teologi, hvor der er flere ansøgere til færre pladser.

»På nogle uddannelser vil vi nok afvise flere end normalt, fordi vi aldrig har modtaget så mange førsteprioritets-ansøgninger, samtidig med at vi skal reducere antallet af pladser. Vi skal generelt ikke øge optaget, men vi har en klar ambition om at øge antallet af studerende på de uddannelser, hvor samfundet efterspørger kandidater. Det gælder f.eks. inden for ingeniørområdet, sprog og business,« siger pressechef på AU, Anders Correll.

Den 30. juli får de 94.061, som har søgt en videregående uddannelser, svar på, om de er optaget på drømmestudiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.