Indland

Flemming Rose slået til ridder i Frankrig

Forfatteren og journalisten Flemming Rose blev onsdag slået til ridder af den franske Ordre des arts et des lettres.

Når Jyllands-Postens tidligere kultur- og udlandsredaktør er blevet indlemmet i det fine selskab, skyldes det hans kamp for ytringsfriheden, som han for alvor indledte, da han stod bag Jyllands-Postens udgivelse af de 12 tegninger af profeten Muhammed i 2005. Foto: Solveig Gram Jensen
Paris

Der var champagne, små hapser og bonede gulve, da Flemming Rose onsdag blev slået til ridder af Ordre des arts et des lettres i Paris.

Ordren hører til de mest fornemme i Frankrig og gives til personer, som har ydet ”signifikante bidrag” inden for bl.a. kunst, musik og litteratur.”

Når Jyllands-Postens tidligere kultur- og udlandsredaktør er blevet indlemmet i det fine selskab, skyldes det hans kamp for ytringsfriheden, som han for alvor indledte, da han stod bag Jyllands-Postens udgivelse af de 12 tegninger af profeten Muhammed i 2005.

”Det var en form for åbenbaring af det, som er blevet den daglige kamp for ytringsfrihed i pressen og inden for alle former for kulturel skabelse,”  lød det fra Frankrigs svar på en ombudsmand, Jacques Toubon, som overrakte prisen.

Toubon, som selv er tidligere kulturminister, understregede også, at Muhammed-krisen viste, at både det franske og det danske samfund er villige til at kæmpe for retten til blasfemi.

Og spørger man Flemming Rose, hvorfor det netop er Frankrig, som slår ham til ridder, er retten til at kritisere religion afgørende. I Frankrig indgår det nemlig i en gammel tradition i Frankrig, forklarede han, da han havde fået hæftet sin nye orden på brystet.

”Her ser man debatten om de tegninger i den ramme. Det er meget forskelligt i forhold til mange andre steder hvor jeg rejser og taler, og hvor jeg skal bruge tid på at forklare, hvorfor det er nødvendigt at insistere på retten til at krænke religion.

Flemming Rose fik pris og nyt job

Og, tilføjer han, så er der et særligt bånd mellem Danmark og Frankrig, fordi satireavisen Charlie Hebdo som en af de få aviser i Europa også bragte Jyllands-Postens tegninger.

For det blev avisen i januar 2015 udsat for et terrorangreb, som kostede 12 liv. Og da terroren en måned senere ramte København, var det i forbindelse med et debatarrangement, hvor også Frankrigs ambassadør i Danmark, Francois Zimeray var med.

”Frankrig og Danmark har på nogle strækninger en fælles skæbne i forhold til de udfordringer, som Europa generelt står over for.”

Men du har også fået andre priser på det seneste, bl.a. The Milton Friedman Prize for Advancing Liberty og publicistprisen i 2015. Er der sket en holdningsændring i forhold til dit arbejde og dine argumenter?

”Jeg ved ikke, om der er flyttet holdninger. Måske er de bare blevet forstærket. Jeg tror, der over de seneste ti år er sket en stigende erkendelse af, at der er et reelt problem. Dengang vi bragte tegningerne, sagde mange, at det var en tom provokation, at vi skabte et problem. Det er der meget få, der siger i dag.”

Tilstede ved overrækkelsen var også flere franske debattører, herunder forfatteren Caroline Fourest, som tidligere har arbejdet på Charlie Hebdo.

Hun mener, der ligger en klar opfordring bag udnævnelsen:

”Det her er institutionerne, som siger, at man ikke bekæmper terrorismen ved at opgive sine værdier.”

Følg
Jyllands-Posten
Debat: I glemmebogen?
Jens Peter Lauge Giversen, Esbjerg Ø
Minister Inger Støjberg bruger åbenlyst Kurt Westergaards Muhammed-tegning på Facebook og støttes af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, som gerne ser Westergaards tegning brugt offentligt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

30. september 2015 var det 10 år siden, at Jyllands-Posten publicerede 12 tegninger af muslimernes profet Muhammed. Hvor står debatten? Og hvordan kommer den videre?

Annonce
Redaktionen anbefaler

Kronik: Carsten Juste: »Nej, vi havde intet at undskylde«

Carsten Juste, ansvarshavende chefredaktør da tegningerne blev bragt
For første gang fortæller den tidligere chefredaktør på Jyllands-Posten Carsten Juste i dette essay om tiden, før, under og efter trykningen af Muhammed-tegningerne.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her