»At kysse på munden? Ærligt talt, det skal pædagogerne holde sig fra«

Flere daginstitutioner har vidtrækkende regler for, hvad pædagogerne må foretage sig med børnene.

Er det noget hysteri eller helt i orden, at nogle danske daginstitutioner har formuleret regler for, om deres ansatte må kysse børnene i håret, på kinderne eller på munden?

Den debat er igen begyndt at rulle, efter at Berlingske søndag skrev om en række vuggestuer og børnehaver, der har indført en sådan "kyssepolitik".

Børns Vilkår advarede søndag mod den slags regler, som organisationen mener »seksualiserer ganske almindelig omsorg«, og politikeren Ida Auken (R) har på Facebook givet udtryk for, at hun finder det »ekstremt dejligt«, at pædagogerne har overskud og lyst til at give børnene et kys af os til.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Men det er ikke alle, der ser sådan på det. Flere folk har, bl.a. som kommentar til Ida Aukens opslag, skrevet, at de mener, at kys hører familien til, og at pædagoger i børnehaver og vuggestuer bør holde sig til at give børnene kram.

»Omsorg og varme for vore børn er fint nok. Kys og kærlighed - lad nu forældrene om det. Og at kysse på munden? Ærligt talt, det skal pædagogerne sørme holde sig fra,« skriver Ditte-Marie Post.

»Jeg er pædagogstuderende, og er netop nu i praktik. For mig personligt kunne jeg aldrig drømme om at kysse et barn. Jeg giver masser af kram og knus, men kys på mund/kind/hovedet synes jeg hører familien til,« supplerer Sabrina Holck.

Langt de fleste af de folk, der har meldt sig i debatten, mener dog, at det er et skridt i den forkerte retning at indføre regler for, på hvilken måde pædagogerne udviser omsorg for børnene.

»Jeg er farmor til fire skønne unger fra et halvt til syv år og er lykkelig for, at de pædagoger, der omgiver dem, er varme og kærlige personer, som giver og modtager spontane kys og kram. Jeg stoler på, at de er så professionelle, at de ved, hvor og hvornår der skal kysses. Det må efterhånden være svært at være pædagog, specielt mandlig,« skriver Birgit Blyme Nielsen.

Ifølge Berlingske omfatter kysseforbuddet i nogle institutioner alle former for kys – i panden, på kinden og i håret – mens det andre steder kun gælder for kys på munden.

I en børnehave i Tønder indførte man forbuddet, fordi børnehaven observerede mistænkelig adfærd hos en medarbejder, der legede "ride-ride-ranke" med børnene på hvad man kalder en »uhensigtsmæssig måde«. Mistanken viste sig dog senere at være ubegrundet.

Det er ikke kun kys, der bliver lavet regler for i danske børnehaver og vuggestuer. Magasinet Zetland lavede i maj på baggrund af en stor undersøgelse en gennemgang af, hvad pædagoger må og ikke må foretage sig med børnene.

Af gennemgangen fremgår det bl.a., at det mange steder er forbudt for børnene at sidde på skødet af pædagogerne, at pædagogerne ikke må smøre blebørnenes numser med salve, og at pædagogerne ikke må være alene med børnene.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.