Private trafikselskaber vil skaffe flere bus- og togpassagerer

En række private selskaber er klar til at tage en større risiko, hvis de til gengæld bliver belønnet for at skaffe flere kunder. Det vil få flere til at rejse med bus og tog, lyder budskabet.

Artiklens øverste billede
De private trafikselskaber som Arriva, der har drevet tog i Midt- og Vestjylland siden 2002, tror, at de kan lokke mange flere passagerer over i den kollektive trafik – hvis de kan få lov at få et større ansvar – og score noget af gevinsten, hvis projektet lykkes. Arkivfoto: Finn Frandsen, Polfoto.

I 1980 brugte 17,6 pct. af den danske befolkning bus eller tog som transportmiddel.

I 2014 var tallet 17,4 pct., selv om Storebæltsbroen, der åbnede i 1997, har givet togtrafikken mellem landsdelene et boost, ogmetroen i København, der åbnede i 2002, har sendt millioner af nye rejsende over i den kollektive trafik.

Lad os skaffe flere kunder – eller få færre penge.,

Nikolaj Wendelboe, formand for Dansk Kollektiv Trafik og direktør i Arriva Danmark.

Udviklingen – nogen vil måske sige manglen på udvikling – er sket, selv om det ene politiske flertal efter det andet gang på gang har meldt ud, at der skal flere rejsende over i den kollektive trafik. Bl.a. ved ”Det Grønne Trafikforlig” i 2009, hvor Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, SF, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti besluttede, at hovedparten af den fremtidige trafikudvikling skulle ske i den kollektive trafik.

Større incitament

Spørgsmålet er, hvad der skal til, før danskerne flytter sig fra bilen og over i bus, tog, s-tog eller metro?

I den nystiftede forening Dansk Kollektiv Trafik, hvor nogle af de største kollektive selskaber som Metro Service, der driver metroen i København og Arriva, der driver både bus og tog i Danmark samt Keolis Danmark, der skal drive den nye letbane i Aarhus, er medlemmer, har man et godt bud:

I stedet for blot at få en bestemt betaling for hver time, en operatør kører med en bus eller et tog – uanset antallet af passagerer – så lad virksomhederne tage en langt større risiko og beløn dem, hvis de skaffer flere rejsende.

»Hvis vi bød på, hvor lille et offentligt tilskud, vi kunne løse en trafikopgave med, og så fik lov at beholde billetindtægterne, ville vi få et langt større incitament til at skaffe flere passagerer,« forklarer Nikolaj Wendelboe, formand for Dansk Kollektiv Trafik og direktør i Arriva Danmark, der har et klart budskab:

»Lad os skaffe flere kunder – eller få færre penge.«

I dag benytter offentlige trafikselskaber, der udbyder opgaverne, med få undtagelser såkaldte bruttokontrakter, når bus- eller togdrift udbydes. Men her er der næsten intet incitament til at øge servicen og skaffe nye kunder.

Hvis man i stedet benytter nettokontrakter og lader operatøren beholde i hvert fald en del af billetindtægterne, giver det gode resultater, mener Nikolaj Wendelboe og henviser til både egne erfaringer fra Midt- og Vestjylland, hvor Arriva har haft succes med netop den model, og til erfaringer fra udlandet.

»I lande som Sverige, Storbritannien og Holland er den kollektive trafik blevet fordoblet siden 1980, mens den – målt i passagerkilometer – kun er vokset med ca. 40 pct. i Danmark. Fordi man i udlandet har givet operatørerne et langt større incitament til at forbedre servicen og derved også skaffe flere kunder,« siger Wendelboe.

Metroselskabet får også en vis belønning for at skaffe flere passagerer, men billetindtægterne går i den offentlige kasse.

Bedre sammenhæng

Den nye kollektive trafikforening vil også arbejde for en bedre sammenhæng på tværs af forskellige kollektive transportmidler, så det for de rejsende bliver nemmere at kombinere en rejse med f.eks. bus, s-tog og metro, forklarer næstformand Thuri Didriksen, HR-direktør i Metro Service:

»Det skal være lettere at rejse med kollektiv trafik, og vi skal holde op med at tænke i adskilte siloer. Derfor kunne jeg sagtens forestille mig, at det var det samme selskab, der f.eks. kørte metro, bus og letbane.«

Hun mener ikke, at det offentlige vil miste kontrollen over servicen ved at lade private operere mere af den kollektive trafik.

»Når man udbyder trafikopgaver, kan man netop stille præcise krav til, hvilken service man ønsker.«

Det har ikke været muligt at træffe transportminister Hans Christian Schmidt, der er på ferie.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.