Unge lyttede til den løftede pegefinger, da de skulle vælge uddannelse

For første gang i mange år søger unge ikke mod udskældte studier. Uddannelsesministeren glæder sig over, at unge nu vender sig mod uddannelser, som taler til erhvervslivet.

Artiklens øverste billede
Mens tekniske uddannelser som ingeniør gik frem med 11 pct. i årets ansøgertal, stod de ofte udskældte humanistiske uddannelser stille for første gang i 11 år.

Den løftede pegefinger fra arbejdsgiverne og politikerne ser ud til at have forplantet sig i de unges hoveder, da de skulle sætte kryds ved deres studieønsker.

Efter 11 år med en stigning i unges interesse for de ofte udskældte humanistiske- og sproglige uddannelser, vender tendensen sig i stedet mod de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser.

Det giver formentlig brede smil hos det private erhvervsliv og landets økonomer, som ofte har problematiseret de unges begejstring for humanistiske uddannelser, fordi de generelt har ført ringere jobchancer og lavere løn.

Men i år er søgningen til landets humantiske uddannelser på samme niveau som sidste år, mens de efterspurgte uddannelser hos arbejdsgiverne som ingeniør- og it-studier vinder kraftigt frem.

Derfor sender uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs roser i retningen af årets ansøgerfelt.

»Når jeg glæder mig over årets store interesse for ingeniør- og erhvervsrettede uddannelser, er det ikke kun på samfundets vegne. Det er lige så vel på vegne de unge, der får glæde af at søge mod uddannelser, der giver brede muligheder for arbejde efterfølgende. Når man har slidt fem år på universitetet, er det tilfredsstillende at kunne bruge sin viden til noget bagefter,« siger ministeren til Jyllands-Posten.

Blandt de uddannelser med størst fremgang siden 2015 er civilingeniør med 11 pct. fremgang og diplomingeniør med 10 pct. fremgang.

Tidligere har produktivitetskommissionen peget på, at unge gennem de seneste 20 år i stigende grad har valgt studier, som satte dem i en vanskelig jobsituation, efter eksamensbeviset var i hus. Det har potentielt konsekvenser for den danske vækst og produktivitet, konkluderede produktivitetskommissionen.

Men det skæve match mellem erhvervslivets efterspørgsel og de unges studievalg ser nu ud til at være på retur, mener Ulla Tørnæs.

»Jeg har sammen med ministeriet lagt et ekstra stort fokus på, at valget af uddannelse skal være en blanding af et valg med hjertet og hjernen. Det nytter ikke noget, at unge læser studier, som fører ud i en arbejdsløshedskø. Der skal være et match mellem arbejdsmarkedet og de dimittender, der kommer ud fra institutionerne. Ellers hænger det ikke sammen,« siger Ulla Tørnæs.

Hun hæfter sig ved, at de unge tilsyneladende har lyttet til den debat, som har kørt i medierne henover foråret.

»Det frie uddannelsesvalg er vigtigt at holde fast i, men det betyder også, at de unge skal have ordentlig information om, hvor jobchancerne er gode og mindre gode. Og det lader til, at de unge har lyttet til de råd og budskaber, som både regeringen og arbejdsmarkedet har forsøgt at få frem henover foråret,« siger ministeren.

Samtlige universiteter har oplevet fremgang i ansøgertallet, men stigningen slår klart mest igennem hos IT-Universitetet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.