Mange søger hjælp til problemer med alkohol
Telefonen gløder hos Alkolinjen, som både mænd og kvinder kontakter for at få vejledning omkring alkoholproblemer.
En søn, der ønsker råd til at tage en konfronterende samtale med sin mor, der drikker sig fuld foran børnebørnene.
En far, der er bekymret for sin søn, som får kontroltab, når han drikker.
En ældre kvinde i 70'erne med et tilbagevendende misbrug, hvis børn ikke vil besøge hende i de perioder, hvor hun drikker.
Siden Alkolinjen åbnede i januar har telefonerne glødet. I alt har 1.400 mænd og kvinder fra hele landet benyttet sig af den nye tjeneste, som Alkohol & Samfund og Sundhedsstyrelsen sammen står bag.
For mens stadig færre øl og vinflasker langes over disken i Danmark, er salget af spiritus steget støt siden 2011, viser en netop offentliggjort opgørelse fra Danmarks Statistik.
Omkring 865.000 danskere kæmper med alkoholproblemer, men kun 10 pct. af personer med alkoholafhængighed modtager behandling, oplyser Alkolinjen. Og problemet rammer både mænd og kvinder.
Ved 54 pct. af opkaldene til Alkolinjen er der en kvinde i den anden ende af røret. Mens kvinder oftest ringer som pårørende, slås 65 pct. af mændene, der ringer til Alkolinjen, selv med alkoholproblemer.
At både mænd og kvinder har taget tilbuddet til sig, glæder chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm:
»Næsten lige så mange mænd som kvinder ringer til Alkolinjen. Normalt overstiger kvindernes henvendelser til sundhedsvæsnet langt mændenes. Håbet er, at både professionelle, der arbejder med mennesker med alkoholproblemer, og borgere indbyrdes vil hjælpe med at oplyse om Alkolinjen, fordi vi kan se, at det kan være vejen til, at flere får den hjælp, de har behov for,« udtaler hun i en pressemeddelelse.
Ifølge chefkonsulenten har mange personer et negativt billede af, hvad alkoholbehandling er, og derfor er det nyttigt at kunne fortælle, hvor kvalificeret hjælp af kompetente behandlere, der kan gives i en god alkoholbehandling.
Tal fra Alkolinjen viser desuden, at de fleste opkald kommer fra Hovedstaden, mens region Midtjylland og Sjælland står for henholdsvis 24 pct. og 19 pct. af opkaldene.