Sparerunde på universitet kan føre til hold på 100 studerende

En helt ny struktur for undervisningen kan blive konsekvensen af en sparerunde på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet.

Artiklens øverste billede
Det Humanistiske Faktultet på Københavns Universitet skal finde 75 mio. kr. i besparelser – men ifølge dekan Ulf Hedetoft vil det ikke betyde lukning af studier. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto

Det er kun få måneder siden, at Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet lukkede fem uddannelser og suspenderede optaget på andre for at spare penge.

Nu skal fakultetet igen spare penge, ca. 100 mio. kr. Nogle penge er fundet, men der mangler stadig 75 mio. kr. – hvilket skal ses ud fra en samlet årlig bevilling på 650 mio. kr.

Ifølge Ulf Hedetoft, der er dekan på Det Humanistiske Faktultet, vil det ikke føre til, at flere studier lukkes. Konsulentfirmaet Struensee & Co. er blevet hyret til at finde en løsning, og en mulig løsning er, at studerende på tværs af uddannelser på bacheloruddannelsen har fælles undervisning på større hold i humanistiske grundfag som f.eks. videnskabsteori.

Vi kan ikke opretholde selvstændige hold på hvert studie i alle fag. Det er ikke bæredygtigt længere, det er den virkelighed, som vi må indstille os på.

Ulf Hedetoft, dekan på Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

En anden og mere radikal løsning er at lave en helt ny uddanneselsesstruktur med få brede indgange til humanistiske bacheloruddannelser, som så giver adgang til et større antal kandidatuddannelser. En sådan struktur har man allerede f.eks. på universitetet i Melbourne i Australien.

Ikke længere bæredygtigt

»Det er mange penge, som vi skal finde, og det kommer kort efter, at vi allerede har sparet, så vi må erkende, at vi ikke længere har midlerne til at opretholde den portefølje af studier, hvis vi ikke finder en anden måde at organisere uddannelserne på. Vi kan ikke opretholde selvstændige hold på hvert studie i alle fag. Det er ikke bæredygtigt længere, det er den virkelighed, som vi må indstille os på,« siger Ulf Hedetoft.

Grunden, til at faktultetet skal spare, er ifølge dekanen dels omprioriteringsbidraget, og dels at man som følge af dimensionering af optaget på en række uddannelser ikke kan optage så mange studerende, som man har gjort de seneste år.

Hedetoft forklarer, at man også vil se på, om man kan spare på administration, om man kan rykke sammen på færre kvadratmeter bygninger og forsøge at minimere frafaldet og forsinkelser blandt de studerende. Men forventningen er, at en ny studiestruktur kan give den største besparelse.

»Det vil være fag som f.eks. humanistisk videnskabsteori, som der i dag undervises i på en række studier, men hvor man på en fornuftig måde kan undervise hold på 75-100 studerende sammen ad gangen på tværs af studier. Det skal ikke være som klassiske forelæsninger, men hvor der stadig er mulighed for feedback til hver enkelt studerende,« siger dekanen, som også peger på, at der i dag undervises i fag som litteraturhistorie på flere forskellige studier på samme tid.

Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd, ærgrer sig over udsigten til nye besparelser på KU:

»Det er afgørende for kvaliteten af uddannelserne, at undervisningsformerne er varierede, men holdundervisning med op til 100 studerende er de facto en forelæsning. Jeg er helt med på, at universitetet har en stram økonomi, og at man vælger den løsning, som man mener er mindst skadelig, men store ændringer i uddannelsernes struktur bør i det mindste ske efter en grundig proces, hvor de studerende også bliver hørt.«

Som Jyllands-Posten skrev tidligere på året, risikerer netop Det Humanistiske Fakultet at miste 24 mio. kr., som man har til gode fra Qatar Museum, som gennem længere tid ikke har betalt løn til de danske arkæologer, der har stået for udgravninger i ørkenstaten. Ifølge Ulf Hedetoft forhandler man stadig med museet i Qatar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.