En rapport slår hul i myten om det livslange broderskab

Der er en enormt stor udskiftning af medlemmer i bander og rockergrupper, viser en ny rapport. Årsagerne til, at man forlader en bande eller en rockergruppe, er ikke de samme, siger eksperter. De frafaldne har mere brug for job og bolig end for beskyttelse.

Artiklens øverste billede
Den offentlige debat giver let det indtryk, at når en person først er involveret i en rocker- eller bandegruppering, så er det et livslangt medlemskab. Det er dog meget langt fra sandheden, siger sociolog Maria Libak Pedersen, der er forfatter til en rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor om bander og rockerklubber. Arkivfoto: Kristina Linnemann/Polfoto

Bander og rockerklubber er ikke grupper, man er medlem af i ret lang tid ad gangen. Det viser en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor.

Fra juni 2009 til april 2016 var 3.332 personer registeret som rocker- eller bandemedlemmer i Politiets Efterforskningsstøtte Database. Kun 324 ud af de 3.332 personer – altså en 1 af 10 – var registreret hele perioden 2009-2016.

Grupperne kan selv have interesse i at fremstå som stabile fællesskaber, men er det sjældent.

Maria Libak Pedersen, , sociolog

»Den offentlige debat giver let det indtryk, at når en person først er involveret i en rocker- eller bandegruppering, så er det et livslangt medlemskab. Det er dog meget langt fra sandheden,« siger forfatteren til rapporten, sociolog Maria Libak Pedersen:

»Grupperne kan selv have interesse i at fremstå som stabile fællesskaber, men er det sjældent.«

En anden udbredt opfattelse er, at rockere tvinges til at forlade deres grupper i såkaldt bad standing.

Trine Bruun arbejder med bande- og rockerexit som sikkerhedskonsulent og socialrådgiver i Kriminalforsorgens bandeenhed. Det kan være svært at komme ud af en gruppe, men ikke af de årsager, som ofte bliver fremhævet i pressen, siger hun.

Der findes naturligvis rockere og bandemedlemmer i bad standing, men når hun skal hjælpe medlemmer med exit, beder de oftest om hjælp til job og en lejlighed.

»De færreste skal have nye næser og navne og må holde sig skjult. I nogle grupper skriver man mødereferater, som var det en sportsklub, og giver medlemmer lov til at melde sig ud, hvis de f.eks. fortsætter med at betale kontingent til klubben i seks måneder og derudover afleverer deres smykker,« siger hun.

Maria Libak Pedersen undersøgte sidste år, hvorfor bande- og rockermedlemmerne ønskede at forlade grupperne. Den primære forklaring fra de 134 interviewede var, at de ønskede et almindeligt liv med uddannelse, familie og arbejde:

»De har en positiv fortælling om, hvorfor de ønskede at forlade miljøet. De vil have et almindeligt liv.«

Trætte af at være nederst

En mindre heroisk, men ikke uvæsentlig, forklaring var, at livsstilen som rocker eller bandemedlem er for stressende. Man skal have styr på gadens konflikter, før man kan bevæge sig udenfor. Miljøet er ekstremt hårdt, og man skal arbejde sig op i et strengt hierarki:

»Som nyt medlem af en rockergruppe er der typisk mange pligter. Man skal servicere de andre medlemmer f.eks. ved at hente mad, gøre rent, stå vagt og være chauffør.«

Det nikker Michael Kjeldgaard til. Han er politiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter, NEC, som er en landsdækkende enhed i rigspolitiet til forebyggelse og bekæmpelse af bl.a. rocker- og bandekriminalitet.

»Rigtig mange af medlemmerne regner med, at de skal ind i en form for broderskab, men i hvert fald i rockergrupperne er der et strengt hierarkisk system, og jeg tror, at mange bliver kede af det, når de opdager, at det ikke handler så meget om broderskab, men mere handler om at servicere andre mennesker højere oppe i systemet ved at skaffe penge, sørge for at der er biler til rådighed og sådan nogle forskellige ting. Det får nogle til at forlade grupperne,« siger Michael Kjeldgaard.

Den store gennemstrømning i bandemiljøet har en anden forklaring, mener han:

»Man er med i en bande i en årrække som ung, men så kommer der et tidspunkt, hvor man skal stifte familie og få børn, og så ændrer man sit liv.«

Politiinspektøren ser mindst tre andre mulige forklaringer på, at nogle forlader banderne og rockergrupperne. Nogle bliver trætte af hele tiden at have politiet på nakken, andre får nok af at sidde i fængsel – politiet har hele tiden ca. 300 rocker- og bandemedlemmer i fængsel – og så kan volden blive for meget.

»Vi har lige set en voldsom konflikt med flere drab til følge,så nogle vælger at sige, at det her bliver lige voldsomt nok for os,« siger Michael Kjeldgaard.

Han og hans folk er lige nu ved at lægge sidste hånd på et udkast til en ny operativ strategi til bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet til rigspolitichefen. Den skal sikre, at færre bliver medlemmer af bander og rockergrupper, og at flere forlader dem.

»Den største udfordring er at få færre til at blive medlemmer. Her er vi mest udfordret.«

Når Trine Bruun gennem kriminalforsorgens exit-program skal støtte tidligere bandemedlemmer og rockere i deres exit, er det vanskeligste for dem især tab af identitet, venner og økonomi, siger hun:

»Mange af dem har gjort sig umage for at være egnede medlemmer. De har gjort sig umage med at indlære en adfærd og have et værdisæt, som kan ses helt ned i den måde, de går ned ad gaden på. De skal se sig selv på en ny måde, og det skal omverden også. Lovgivere og politi har ofte opfattelsen ”engang rocker, altid rocker”.«

Den nye rapport viser, at der er registreret knap 1.400 personer med tilknytning til rocker/bandemiljøerne i Danmark – det laveste tal siden januar 2010.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.