Børneorganisationer raser: Regeringen sender 7.000 børn i fattigdom i bytte for 750 job

Med integrationsydelsen kan vi aldrig integrere flygtningebørn, der i stedet bliver ekskluderet fra fællesskabet, mener børneorganisationer.

Med ét slag vil dobbelt så mange børn i Danmark leve en dagligdag under den fattigdomsgrænse, som blev fastlagt  i 2013. 

Fra i dag den 1. juli skal omkring 21.000 personer - fortrinsvist flygtninge - nemlig bytte kontanthjælpen ud med integrationsydelsen, som er på niveau med SU, skriver Jyllands-Posten fredag.

Men det betyder samtidig, at 7.000 flere børn, svarende til en fordobling, dumper under fattigdomsgrænsen, viser regeringens egne beregninger, som samtidig peger på, at integrationsydelsen isoleret vil skabe 750 job.

Men den byttehandel er både »håbløs« og »kynisk«, mener børneorganisationer.

»Regeringen modarbejder sine egne mål om at arbejde med integration og sociale problemer gennem en tidlig indsats. Det virker håbløst, at man laver lovgivning, der gør børn fattige, og som dermed giver dem langt dårligere odds for at klare sig videre i livet. Når de bare lever kortvarigt i fattigdom, viser erfaringerne, at de får ringere karakterer, sværere ved at tage en ungdomsuddannelse og fungerer dårligere i voksenlivet,« siger formand for Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL), Elisa Bergmann.

Den samme melding kommer fra Børns Vilkår.

»Man rammer børn meget hårdt med en lovgivning, der i princippet skal påvirke deres forældres adfærd på en bestemt måde. Det er virkelig en kynisk tilgang. Når børn oplever, at deres mor og far er presset og ikke kan få husholdningen til at hænge sammen, går det meget ud over børnenes trvisel. Så vi giver flygtningebørn langt ringere vilkår for at vokse op end jævnaldrende danske børn,« siger Bente Boserup, seniorkonsulent i Børns Vilkår.

En analyse fra Center for Alternativ Samfundsanalyse har tidligere vist, at den forhenværende starthjælp til flygtninge gik ud over børnene, som bl.a. ikke kunne deltage i fødselsdage og skoleudflugter. Og det er netop den slags eksklusion fra fælleskabet, som er kritisk, mener Bente Boserup.

»Vi kan aldrig integrere de her børn, hvis de ikke kan komme med til de fællesaktiviteter, som andre børn deltager i,« siger hun.

I forvejen modtager op mod 24.000 flygtninge, der er kommet til Danmark siden september i fjord, intregrationsydelsen. Men fra i dag bliver alle flygtninge og familiesammenførte på kontanthjælp, som har været under syv år i Danmark, sat ned på integrationsydelsen.

Men det er i høj grad integrationen, som bliver taberen, mener formanden for BUPL.

»I daginstitutionerne får vi en kæmpe opgave med at løfte de her flygtningebørn, som ryger under fattigdomsgrænsen. Det er en opgave, der kræver ressourcer, vi ikke har. Integrationen bliver langt mere vanskelig, når deres vilkår bliver så ringe tidligt i livet,« siger Elisa Bergmann.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.