Mænd er dårligere til at gøre brug af sundhedsforsikring

PensionDanmark finder skævheden bekymrende, for »små skader risikerer at udvikle sig til store«. 3F efterlyser et generelt sundhedstjek til alle.

Artiklens øverste billede
Det er i mændenes interesse at få hjælp inden små skavanker blive til egentlige skader, lyder det fra PensionDanmark. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Selv om de knokler hårdt fysisk og udsætter kroppen for tunge løft eller monotont arbejde, bruger mændene deres sundhedsforsikring væsentligt mindre end kvinder.

Det viser en opgørelse over de senste 10 års brug af sundhedsforsikring fra PensionDanmark, og skævheden bekymrer direktør Torben Möger Pedersen.

En sundhedsordning er jo et tilbud, som mændene i højere grad burde interessere sig for, fordi det kan være afgørende for, at de kan holde mange år på arbejdsmarkedet.

Torben Möger Pedersen, direktør, PensionDanmark

»Flere kan helt sikkert få gavn af deres sundhedsforsikring, fordi de kan få hjælp til en lidelse eller en skade tidligt i forløbet. Vi går aktivt ind og arbejder for at få flere mænd til at benytte sig af den hjælp, de kan få, for ellers ender det med, at små skader risikerer at udvikle sig til store,« siger han.

Skræddersyet tilbud

PensionDanmark har tegnet sundhedsforsikring for ca. 350.000 lønmodtagere, og i perioden 2005-2015 har 12 pct. kvinder benyttet sig af muligheden for at komme hurtig til f.eks. fysioterapeut, kiropraktor eller en helt tredje behandler.

Hos mændene er det 8 pct., og det undrer Möger Pedersen, fordi mændene typisk har det fysisk hårdeste arbejde.

»En sundhedsordning er jo et tilbud, som mændene i højere grad burde interessere sig for, fordi det kan være afgørende for, at de kan holde mange år på arbejdsmarkedet,« siger han og erkender, at mændene nok skal have tilbuddene skræddersyet på en anden måde end kvinder.

»Derfor arbejder vi også meget bevidst med at rykke ud på de meget store arbejdspladser, så medarbejderne kan blive behandlet der. Det har vist en god effekt,« siger han.

Eksempler på fremskudte sundhedstilbud findes på de store offentlige anlæg som metrobyggepladser og de tre store supersygehusbyggerier i Skejby, Aalborg og Gødstrup, hvor der også er etableret et fremskudt sundhedstilbud. Også på private virksomheder som Arla Foods og hos ISS er der tilsvarende mulighed for at blive behandlet ude på arbejdspladsen.

Stadig banditter

Hos fagforbundet 3F, hvis medlemmer typisk har sundhedsforsikring hos PensionDanmark som et led i deres overenskomst, er næstformand Jane Korczak meget opmærksom på den skæve sundhed blandt medlemmerne, men hun roser i samme åndedrag de fleste arbejdsgivere for at være imødekommende.

»De fleste virksomheder er faktisk ganske opmærksomme på at holde medarbejderne raske, for det er jo en win-win-situation. Selvfølgelig findes der stadig banditter blandt arbejdsgiverne, men de mest ordenlige vil gerne have sundhedstilbuddene helt ud,« siger hun, der dog beklager, at den tidligere regering aldrig kom igennem med forslaget om et generelt sundhedstjek.

»Det mangler stadig, fordi det kunne være en god anledning til – også for mænd – at blive gennemgået og dermed også at vide, hvad de har brug for af behandling og støtte for at holde fysikken i orden,« siger næstformanden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.