Fredag sendes tusindvis af flygtninge under fattigdomsgrænsen

Antallet af børn, der lever under fattigdomsgrænsen, bliver fordoblet.

Artiklens øverste billede
Fredag ryger otteårige Juri, hendes far, Diyaaldin Almasri, og resten af den syriske familie under fattigdomsgrænsen, når anslået 21.000 personer flyttes fra kontanthjælp til den markant lavere integrationsydelse. Her får familien udleveret madvarer – som ellers skulle være smidt ud fra bl.a. supermarkeder – af frivillig Andreas Beyer Gregersen hos den private organisation Nordjysk Fødevareoverskud i Aalborg. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Regeringens nye, markant lavere ydelse til flygtninge sender fredag med et slag det hidtil største antal borgere ned under den tidligere officielle danske fattigdomsgrænse.

Det vurderer professor Torben M. Andersen, der var formand Ekspertudvalget for Fattigdom, som for tre år siden lavede forarbejdet til Danmarks første officielle fattigdomsgrænse, der blev indført af S-R-SF-regeringen i 2013, men afskaffet af V-regeringen i fjor.

»At sende 7.000 børn under fattigdomsgræn-sen med blot 750 flere i arbejde er alt for høj en pris at betale i forhold til de afsavn, børnene kommer til at lide.«

Jonas Schytz Juul, analysechef, AE-Rådet.

Fra den 1. juli bliver anslået 21.000 personer, fortrinsvist flygtninge, sat ned fra kontanthjælp til integrationsydelse, der er på niveau med SU. I forvejen er op mod 24.000 nyankomne flygtninge siden september i fjor anbragt på ydelsen.

»Integrationsydelsen sender et rekordstort antal personer ned under fattigdomsgrænsen. Det er et politisk spørgsmål, hvordan man ser på det, men bevægelsen er ganske betydelig,« siger Torben M. Andersen.

En enlig flygtning vil eksempelvis i fremtiden få en månedlig disponibel indkomst på 5.900 kr. efter skat og inklusiv boligtilskud, hvor fattigdomsgrænsen ville ligge på 9.000 kr., viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Et par med to børn kommer ifølge analysen knap 1.700 kr. under fattigdomsgrænsen.

Flere fattige børn

Ifølge regeringens egne beregninger vil integrationsydelsen og et kommende kontanthjælpsloft øge antallet af fattige børn med 7.000 i år – svarende til en fordobling. Integrationsydelsen vil ifølge regeringen isoleret set skaffe 750 flere i arbejde.

AE-Rådets analysechef, Jonas Schytz Juul, siger:

»At sende 7.000 børn under fattigdomsgrænsen med blot 750 flere i arbejde er alt for høj en pris at betale i forhold til de afsavn, børnene kommer til at lide.«

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, afviser enhver snak om fattigdom og pointerer, at integrationsydelsen kun er ét af de værktøjer, der skal få flere i job. F.eks. indføres nu også den såkaldte integrationsgrunduddannelse, IGU, hvor arbejdsgivere kan ansætte flygtninge til en lavere, elevlignende løn.

»Hvis du kan arbejde, skal du ikke sidde parkeret på en overførsel fra staten, men ud på arbejdsmarkedet,« siger Marcus Knuth.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.