Rapport: Danmark er blandt verdens bedste lande til at sikre social udvikling

Når det gælder om at omsætte økonomisk vækst til social udvikling, er Danmark blandt verdens absolut bedste.

Artiklens øverste billede
Især når det gælder boligmarkedet, er danskerne privilegerede, lyder det i en ny rapport. Foto: Michael Hansen

Når det gælder basale menneskelige behov - rent vand, et sted at bo, sikkerhed - er Danmark verdens bedste land at bo i. Medregner man danskernes helbred og personlige muligheder for at vælge uddannelse og trossamfund, lander Danmark på en samlet tredjeplads i et netop offentliggjort indeks.

Ifølge det såkaldte Social Progress Index er Danmark nemlig det tredjebedste land i verden at bo i, når det handler om at omsætte økonomisk vækst til social fremgang. Det konkluderer indekset, det hvert år offentliggør bedømmelser af 133 landes evne til at »imødekomme sine borgeres sociale og miljømæssige behov«, lyder det i den netop offentliggjorte rapport. Med kun et point bliver Danmark overgået af Finland på førstepladsen og Canada på andenpladsen.

Den amerikansk-baserede non-profit organisation, der står bag, hedder The Social Progress Imperative, og herfra lyder det, at indekset skal ses »ikke som et alternativ til BNP'et, men som et komplementært instrument«. Ifølge direktøren i Social Progress Imperative, Michael Green, er økonomisk vækst nemlig ikke nødvendigvis en garant for social fremgang.

»BNP'et er ikke længere et det perfekte instrument til at påvise udvikling. Det har vi bevist gang på gang med vores data. Jovist, BNP'et spiller en stor rolle, men der er også mange andre ting, der spiller ind - og ved at måle den sociale fremgang sammenlignet med BNP, kan vi skabe et værktøj, der kan hjælpe regeringer til at skabe bedre liv for deres borgere,« siger Michael Green til Jyllands-Posten og bemærker herefter, at flere regeringer allerede benytter sig af indekset.

Siden 2013 har The Social Progress Imperative i samarbejde med en række sociale organisationer fra hele verden - og konsulenthuset Deloitte - offentliggjort tal, der påviser verdens landes sociale fremgang. Med hjælp fra EU, Gallup, Pew Research Center, Empowerment Rights Data og analyse- og konsulenthuse verden over indsamler organisationen hvert år sammenlignelige tal, der kan kategoriseres i tre dimensioner: basale behov, velfærd og muligheder.

Og mens Danmark rangerer højt på basale behov, placerer landet sig på en 32. plads under "helbred og sundhed". Tidlige dødsfald, en lav gennemsnitslevealder og en relativt høj andel af overvægtige har placeret danskerne der, forklarer Michael Green. Til gengæld ligger landet på en ottendeplads i "muligheder" med især stor personlig frihed.

I denne tredje dimension slår fire punkter dog ud, som Danmark er relativt "svage" på sammenlignet med andre lande som Australien, Østrig, Belgien og Canada. Det drejer sig om "ytringsfrihed", "religionsfrihed" og "religiøs tolerance". Michael Green kan ikke forklare hvorfor, men han kommer med en række bud.

At Danmark scorer lavt på ytringsfrihed kan have at gøre med, at Danmark har offentligt ejede medier, såsom Danmarks Radio, mener Michael Green. Og de to andre punkter, religionsfrihed og religiøs tolerance, kan have flere årsager:

»Religionsfrihed måles ofte på, om der er nogle trossamfund, der har flere privilegier end andre eller om, der bliver sat grænser for, hvad folk må prædike om. Så måske det har noget at gøre med kirkens status i Danmark, og dansk lovgivning om hadprædiken,« gisner Michael Green.

»Religiøs tolerance måles af Pew Research Centers Social Hostility Index og beror på religiøst relateret terrorisme, sekterisk vold, chikane over religiøs påklædning eller andre former for intimideringer, der handler om religion,« forklarer han.

At økonomisk vækst ikke nødvendigvis er en garant for social udvikling viser sig også i tallene i dette års indeks. Michael Green hæfter sig især ved USA's placering på ranglisten. Amerikanerne placerer sig nemlig på en 19.-plads - på trods af at være blandt de rigeste lande i verden.

»USA er den eneste industrielle mega-økonomi, som virkelig underpræsterer set i forhold til dets BNP pr. indbygger. Her er en lav personlig sikkerhed, høje mordrater, mange trafikdrab, for mange, der dropper ud af skolen, et skrantende sundhedsvæsen, miljømæssigt fejler de, og når det gælder personlige rettigheder, rangerer de også lavt,« siger Michael Green.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.