Hjemmeplejen på besøg ved sygehussengen forhindrer genindlæggelser

Fire kommuners forsøg med at arbejde på tværs mellem hjemmepleje og sygehus bør danne skole, mener sundhedsministeren.

Artiklens øverste billede
Det er en god idé, at den kommunale hjemmepleje kommer på besøg på hospitalet, før en ældre borger udskrives, viser et forsøg i fire kommuner. Arkivfoto: Gregers Tycho

At sende gamle, svækkede fru Jensen hjem fra sygehuset med kort varsel til hjemmeplejen dur ikke. I stedet har fire kommuner - med succes - vendt arbejdsgangen og besøger i stedet den ældre på sygehuset for at vurdere, hvad der skal til at hjælp i eget hjem.

Det er Gribskov, Lolland, Vejle og Skanderborg kommuner, der under overskriften »Fremskudt visitation« har afprøvet modellen, og i en evaluering roser kommunernes og regionernes forskningsinstitut KORA metoden for at  give borgerne en mere planlagt og koordineret hjemkomst, ligesom det tættere samarbejde er med til at forebygge genindlæggelser.

»KORA anbefaler, at landets kommuner fortsætter arbejdet med at etablere fremskudt visitation. Vi anbefaler også, at både kommuner og hospitalsafdelinger prioriterer at have udskrivningsansvarlige brobyggere, der samarbejder hen over sektorovergangene. Det er med til at give kontinuitet, fælles fokus og tættere relationer på tværs af den vigtige overgang fra hospital til kommune,« siger seniorprojektleder Martin Sandberg Buch fra KORA.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde  ser også store muligheder i, at »der er fundet en vej, hvor den ældre medicinske patients forløb bliver bundet bedre sammen.«

»Jeg kan konstatere, at det giver stor tryghed og bedre viden om fremtiden for de ældre, når de forlader sygehuset. Det er meget tilfredsstillende. Det betyder også, at de ældre og deres pårørende møder et sundhedsvæsen, som tænker i sammenhænge og fokuserer på patientens behov og evner efter en indlæggelse, og det ser jeg gerne, at flere sygehuse og kommuner tilbyder til endnu flere ældre fremover”, siger ministeren og påpeger, at modellen med kommunale medarbejdere på sygehuset er en del af anbefalingerne i den nye nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient.

Ældre og svækkede borgere, der netop er udskrevet fra sygehuset, har ofte også brug for den praktiserende læge , og Praktiserende Lægers Organisation (PLO)  er også optaget af at lette overgangen og samarbejdet.

Derfor foreslår organisationen, at den sygehuslæge, som udskriver den ældre, får mulighed for direkte at skrive en henvisning til patientens læge for at sikre, at der sker den nødvendige lægelige opfølgning.

Modellen kan udvides til en egentlig overdragelseskonsultation, som kan være en god model for kroniske syge som f.eks. kræftpatienter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.