Seks kommuner har krav om hensyn til veganske børn

Greve Kommune serverer gerne vegansk mad for småbørn, pædagogerne bruger det som »anledning til at tale om forskellige kulturer«. Assens Kommune vil kun servere vegansk kost, hvis en læge blåstempler det, »for vi vil ikke eksperimentere med børn«.

Artiklens øverste billede
Valentina Crast med sin datter Evy i Lille Skensved nær Køge. Her vil de sammen med tre andre familier starte et vegansk kollektiv. De vil have en såkaldt safezone, hvor kødverdenen ikke trænger sig på. Foto: Stine Bidstrup

Seks ud af 63 kommuner stiller krav om, at vuggestuer og børnehaver skal understøtte vegansk kost i daginstitutioner. For vegetarisk kost er tallet 13 kommuner. Det viser en ny rundspørge om kostpolitik, Dansk Vegetarforening har lavet.

Sundhedsstyrelsen fraråder veganerkost til spæd- og småbørn. Styrelsen begrunder det med, at vegansk kost til småbørn kræver betydelig viden, hvis barnet skal sikres tilstrækkelig næring, og Sundhedsstyrelsen skriver, at dele af vegansk kost kan have negativ effekt på småbørns vækst.

Greve Kommunen tilbyder at servere vegansk kost til de nul- til seksårige børn, hvis forældrene ønsker det:

»Vi synes, det er væsentligt, børnene oplever, at mennesker spiser forskelligt, og at der skal være plads til alle. Vi bruger f.eks. mad som pædagogisk anledning til at tale om forskellige kulturer,« siger Ulla Christensen, pædagogisk konsulent i Greve Kommune.

Hvis pædagogerne er usikre på, om et barn får for lidt eller forkert ernæring, tager de i samarbejde med forældrene kontakt til den sundhedsplejerske, der er tilknyttet institutionen.

Assens Kommune kræver en lægelig godkendelse, hvis daginstitutionerne skal tage hensyn til veganske småbørn:

»Der er kommet meget fokus på kost, og vi vil ikke eksperimentere med børn. Vi tør ikke tage ansvar for f.eks. vegansk kost, med mindre en læge har godkendt det,« siger Gitte Kaj, pædagogisk og administrativ konsulent i Assens Kommune. 

Hvorvidt en læge blåstempler vegansk kost til barnet afhænger af hver enkelt families situation.  

24 ud af de 63 kommuner i den nye undersøgelse svarer, at børnene altid skal have en lægeerklæring for at få specialkost. 16 kommuner svarer, at forældre uden lægeerklæring har lov til at fravælge bestemte fødevarer.

Morsø Kommuner forlanger lægeerklæring, hvis der skal tage hensyn til specialkost, fortæller Dorte Berthelsen, afdelingsleder for dagsinstitutionsområdet. Men tilføjer hun:

»Det er Mors. Vi har endnu ingen veganske børn i institutionerne. Det vildeste er vist, at der blev talt om økologi.«

I Nordjylland er en vegansk mor blevet indberettet til de sociale myndigheder. I Herlev har en mor sat alt ind i kampen for sin veganske datters ret til at undgå kød og mælk i en kommunal børnehave. Læs hele artiklen her:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.