»Nu ved jeg ikke, om jeg får lov at blive i Danmark«

På en engelsk pub i det indre København sørger briterne, mens de fleste danskere glæder sig over Storbritaniens nej til EU.

Artiklens øverste billede
Bartender Morgan Edwars er trist på sine landsmænds vegne. Foto: Sara Galbiati

»En katastrofe.«

Engelske Stephen Gadd, der har boet og arbejdet i Danmark siden 1978, drukner sin skuffelse og forfærdelse over sine landsmænds nej til at fortsætte som medlem af EU i en øl på den engelske pub Charlie's Bar i det indre København.

»Jeg har gået og tænkt lidt over at søge dobbelt statsborgerskab, men nu tror jeg, det skal være alvor. Jeg føler mig ikke særlig engelsk lige nu,« siger han, der trækker opgivende på skulderen, når han skal give sit bud  på, hvorfor nej-siden vandt og fik sit brexit.

»Der er nok mange forklaringer, og langt fra dem alle har at gøre med EU. Det handler om indenrigspolitiske spørgsmål, og jeg ser egentlig udfaldet som en slags protest mod tingenes tilstand - at mange lever i fattigdom, at  der er mange indvandrere osv.,« siger han.

Nu ved jeg ikke, om jeg får lov at blive i Danmark, for det her får jo betydning for alle os briter, som lever uden for Storbritannien,« siger Morgan Edwars, der boet to år i Danmark og meget gerne vil blive. Foto: Sara Galbiati

»Det er en sørgelig morgen at vågne op, og jeg ved ikke, hvor det nej kommer fra. Men det er meget, meget ærgerligt, og jeg er da også nervøs på mine egne vegne.  Nu ved jeg ikke, om jeg får lov at blive i Danmark, for det her får jo betydning for alle os briter, som lever uden for Storbritannien,« siger han, der boet to år i Danmark og meget gerne vil blive.

I resten af pubben er stemningen bedre, for de øvrige gæster er i - med variationer - glade for brexit, og det kan i hvert fald på tværs af bordene blive enige om, at Danmark også bør have en folkeafstemning.

»Det var vore forældre, som stemte os ind i sin tid, og det er vel fair nok, at befolkningen får lov at tage stilling igen. Der er sket meget med EU siden 1970' erne, der er i årenes løb trukket for mange beslutninger væk fra  Danmark,« siger  Jakob Skaarup, der ikke er i tvivl om, at han vil bruge sin stemme til at øge afstanden mellem Danmark og Bruxelles.

Hans bror Kasper Skaarup, der også er studerende, er enig i tanken om en dansk folkeafstemning, men han vil stemme modsat:

»Som et lille land kan Danmark ikke klare sig nær så godt alene som når vi er en del af EU,« siger han.

Ved nabobordet er Mads Fugl, der arbejder i  en virksomhed med hovesæde i Storbritannien, men han frygter ikke et sekund for sit job, og han kan også godt lide tanken om en dansk folkeafstemning

»EU har udviklet sig til lidt af et bureaukratisk  monster og har fjernet sig fra grundtanken om, at en masse selvstændige lande arbejder sammen. Det her vil sætte vanvittige bølger i EU de næste mange år, og brexit vil være en bremseklods på det EU, som vil trække mere og mere magt ud af landene,« siger han, og hans kammerat Jon Christensen vælger også at se briternes nej som noget positivt:

»Forhåbentlig kan det sætte skub i nogle reformer i EU, for det nytter jo ikke med et elitært projekt, der ikke har befolkningen med. Det har briterne sat en tyk streg under,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.