Indland

Pernille var bange for at dø - hun lærte at tackle sin angst på et kursus

En tur på skolebænken kan dæmpe angst og depression, viser ny rapport.

At få medicin for sin angst føles som at leve i en boble, beskriver en patient, som efter et kursusforløb kan undvære medikamenter.

En elsket morfars kræftsygdom og død gjorde udslaget.

 Allerede som lille pige mærkede Pernille Møgelvang Dohn de første tegn på angst og depression, og lidelsen har været hendes faste og ubehagelige følgesvend gennem det meste af livet.

»Angsten har fulgt mig som en skygge i alle årene, og det har betydet, at jeg har været socialt begrænset og har haft svært ved at knytte mig til andre mennesker,« fortæller hun fra hjemmet i  Glesborg i Norddjurs Kommune.

Sygdommen har hun dæmpet med medicin siden 1999, men trappede ud for at få sine børn. I 2007 gik det helt galt, og Pernille Møgelvang Dohn måtte tilbage til den kemiske hjælp - med store bivirkninger til følge i form af træthed, stor vægtøgning og i det hele taget en fornemmelse af »at leve i en boble, hvor du ikke kan mærke dig selv.«

I dag har hun smidt medicinen, kører sit eget rejseselskab og er tilmed i stand til at hjælpe andre med angst og depression. Vendingen blev kurset »Lær at tackle angst og depression.«

At hun ikke er alene om at profitere af et kursus en gang om ugen i syv uger viser en evaluering af projektet, som blev startet for satspuljemidler og nu kører kurser med angst og depression på skemaet i  46 kommuner.

Seniorforsker og psykolog Søren Christensen fra den tværfaglige forskningsenhed EPOS (Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi) ved Aarhus Universitetshospital Aarhus Universitet har undersøgt effekterne af at tage et kursus.

»Helt overordnet viser resultaterne, at kurset har en positiv effekt på både angst og depression og på kursisternes tiltro til, at de kan håndtere deres symptomer i hverdagen. Vi kan se en særlig god effekt både hos den gruppe, som er ramt af angst eller depression i måde middel og svær grad. De får det bedre og rykker så at sige ned til gruppen med meget få symptomer,« siger han.

Stort behov for psykologhjælp til unge

I undersøgelsen indgår 853 personer og kursisterne og en kontrolgruppe - begge hold valgt ved lodtrækning - er sammenlignet.

»For de hårdest ramte, som både har svær depression og høj angst,  er effekten mindre, men dog oplever  den gruppe at have fået en større tillid til at kunne håndtere deres sygdom. For den store mellemgruppe, der udgør to tredjedele af kursisterne, virker kurserne ligeså godt som traditionel behandling med terapi ,« siger Søren Christensen.

For Pernille Møgelvang Dohn, der med det samme også fik en instruktøruddannelse og nu underviser på kurserne, har forløbet givet de nødvendige redskaber til at håndtere sygdommen.

»Det handler om at sætte sig konkrete og realistiske mål og så følge op på dem. Det kan være små ting som at hente posten i postkassen eller bare at komme ud af sengen før klokken ni to gange om ugen. Når det så lykkes, er det en sejr, og man kan udbygge sin handleplan med nye mål,« siger hun og understreger, at det er afgørende værdi at være sammen med - og blive undervist af - mennesker, som selv har lidt af angst og depression.

I Depressionsforeningen roser sekretariatsleder Kasper Tingkær projektet, selv om han understreger, at kurserne er et supplement og ikke må erstatte anden behandling.

Lange ventetider på psykologhjælp kan være en dyr omgang for staten

»Kurserne er et stort skridt i den rigtige retning, og det at bruge tidligere patienter som undervisere har en styrke for netop denne patientgruppe, som ofte ikke føler sig forstået af mennesker, som ikke har prøvet at have angst eller depression,« siger han, der gerne ser metoden udviklet yderligere:

»En af udfordringerne for den syge er at oversætte den viden, han eller hun får på kurset, til sin egen hverdag, og kunne det være en stor hjælp, hvis man rykker hjælpen helt ud i hjemmet og dermed sikrer sig, at kursisten faktisk får omsat læringen i praksis,« siger Kasper Tingkær.

Følg
Jyllands-Posten
Bøger: Fred og ro er farligt for folk med stress
Fasthold de syge på arbejdspladsen også, når de har stress. Det provokerende budskab satte gang i debatten på Folkemødet for nylig. Emnet bliver foldet ud i ny provokerende og praktisk brugbar bog ”Tag på arbejde”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her