Trods mange konkurser vælger ældre stadig privat hjemmepleje

Både de private firmaer og kommunerne er blevet mere professionelle, vurderer Dansk Industri

Artiklens øverste billede
Mange tusind ældre har været ramt af konkurs i et private hjemmehjælpsfirma, men det har ikke ændret tilslutningen til privat ældreservice. Foto: Thomas Emil Sørensen

Selv om mange tusinde ældre, endnu flere pårørende og en lang række kommuner har været ramt af det chok og praktiske besvær, som en pludselig konkurs i et privat hjemmeplejefirma betyder, har de ældre ikke fravalgt at lade sig servicere og pleje af et privat firma.

»Vi er positivt overrasket over, at det ikke går tilbage, men faktisk en lille smule frem, og det understreger for os, at danskerne gerne vil det frie valg, og i vores øjne burde regeringen tage endnu et skridt og åbne for frit valg på f.eks. genoptræning og rehabilitering,« siger branchedirektør Mette Rose Skaksen fra Dansk Industri (DI), som på baggrund af tal fra Danmarks Statistik står bag analysen.

I følge Danmarks Statistik har 24 private private leverandører af praktisk hjælp og personlig pleje måttet dreje nøglen om siden 2012, og ikke mindre end 10 virksomheder gik konkurs sidste år. I fagforbundet FOA vurderes det, at ca. 10.000 ældre har været direkte påvirket af en konkurs og derfor lynhurtigt måtte skifte til kommunal hjælp.

I følge DI er andelen af hjemmeplejetimer, som udføres af en privat, hjælpende hånd, steget med 0,6 procentpoint, og den samlede, private andel udgør i 2015 15,1 pct.

I 2013 blev reglerne for udbud af hjemmepleje ændret, så kommunerne nu har mulighed for at udbyde større bidder - et helt plejecenter eller et hjemmehjælpsdistrikt - og i følge Mette Rose Skaksen kan regelændringerne forklare en del af de vanskeligheder, som har medført konkurser.

»Konkurser er jo svært uheldige for alle, og derfor har vi bedt Kammeradvokaten komme med anbefalinger til både kommuner og leverandører i et forsøg på at forebygge konkurser,« siger hun og peger på, at et af de gode råd til kommunerne er at sikre sig, at den private leverandør har en bankgaranti.

»Det er en  øget sikkerhed for, at firmaet har en robust økonomi, men frem for alt har der været en professionel vurdering af, om virksomheden er sund,« siger hun.

I fagforbundet FOA, som organiserer hovedparten af de ansatte i hjemmeplejen, er formand Dennis Kristensen stærkt kritisk overfor udviklingen, og han er egentlig ikke så forundret over, at den private andel er intakt trods de mange konkurser.

»De store spillere på markedet kan jo med de nye regler i meget højere grad se en forretning i at udføre privat hjemmepleje, så de er i fuld gang med at spise de små leverandører med deres ofte meget lave bud på opgaven,« siger han, der dog ikke er i tvivl om, at ældre, pårørende og kommuner forsat vil opleve konkurser.

»Der vil komme flere, når de små, lokale virksomheder bukker under - ingen tvivl om det. Og når kannibalismen er overstået, kan de store firmaer så skrue priserne op igen, for så er konkurrencen på området udhulet,« siger FOA-formanden, der samtidig advarer kommunerne med mindre manøvrefrihed, hvis de overdrager plejeopgaven til ældre.

»I en tid med meget stram økonomi har kommunerne færre muligheder for at prioritere, hvis de lader en opgave gå over på private hænder. Så er der kun den kommunale service at skære i, og det bør man tænke grundigt over,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.