»Størrelsen på pengepungen må ikke bestemme taletiden på folkemødet«

Små og fattige foreninger har for første gang fået eget telt på Folkemødet på Bornholm.

Artiklens øverste billede
Lars Agertoft Iversen (i midten) fra foreningen Efterladte efter Selvmord diskuterer med Anne Marie Bertelsen, frivillig fra Civiltinget. »Folkemødet er en enestående mulighed for os for at komme ud over rampen,« siger han. Foto: Mathias Svold

Tværs over gaden til det modsatte fortov. Eller febrilsk flugt ud af skolens kopirum.

Midt i sorgen efter sin kones selvmord oplevede tidligere lærer Lars Agertoft Iversen fra Aalborg også omgivelserne angst for at møde ham som efterladt, og det tabu forsøger han nu at punktere på Folkemødet på Bornholm.

»Som efterladt efter et selvmord bliver man ramt af mange følelser. Ud over sorg og savn oplever man også skyld og skam – og såmænd også lettelse, hvis man som i mit tilfælde med en depressiv kone har været vidne til mange års lidelser,« siger han som formand for den lille forening Efterladte efter Selvmord.

Vi har i flere år tænkt og grublet over, hvordan vi kunne skabe en platform for de små foreninger og organisationer.

Winni Grosbøll (S), , borgmester

Når der er plads og et særligt telt til foreningen, skyldes det årets nyskabelse – Civilteltet – på Folkemødet på Bornholm, som trods beskedne forhold alligevel er et gennembrud, fremhæver øens borgmester Winni Grosbøll (S), som straks efter den store åbning af folkemødet på hovedscenen vandrede til det lille Civiltelt for at klippe endnu en snor.

Tænkt og grublet

»Vi har i flere år tænkt og grublet over, hvordan vi kunne skabe en platform for de små foreninger og organisationer, som ikke har midlerne til selv at købe sig ind på en plads. Størrelsen på pengepungen må ikke bestemme taletiden på folkemødet,« sagde borgmesteren i sin åbningstale.

Initiativet modtages med stor taknemmelighed af de små foreninger.

»Vi har svært ved at komme ud over rampen, og det her er en enestående mulighed, og vi ved, at det kan lette langt mere end mange terapeuttimer at finde mennesker, man deler skæbne med, og tale med dem,« siger Lars Agertoft Iversen.

Civilteltet lægger i folkemødets fire dage scene og mikrofon til 17 meget forskellige arrangementer og foreninger. Alt fra forholdene i Hviderusland over Bedsteforældre for Asyl til en forening for anbragte børn.

»Vi er en meget lille forening for tidligere anbragte børn, som kæmper for, at denne gruppe bliver inddraget langt mere og taget med på råd, når der diskuteres anbringelser. På stort alle andre felter er der ingen diskussion om, at det er vigtigt at lytte til virkelighedens eksperter. Bare ikke når det gælder anbragte børn og unge,« siger Gitte Kirkeby fra foreningen, som også gerne vil kaste lidt lys over, at anbringelser faktisk kan have en positiv effekt.

Får barndom tilbage

»Selvfølgelig skal der være fokus på de kritiske forhold, men ingen går op i, at der faktisk er børn og unge, som får deres barndom tilbage, når de bliver anbragt,« siger hun.

Folkemødet på Bornholm, som rummer op mod 3.000 arrangementer, har tidligere fået kritik for at være domineret af netop pengestærke interesseorganisationer, medier og offentlige myndigheder, og ifølge Julie Artke, programansvarlig i folkemødesekretariatet, har kritikken ikke været skudt helt forbi.

»Det er jo helt rigtigt, at det koster mange penge at stable et arrangement på benene, og derfor har vi fundet det afgørende at kunne stille både telt og ordstyrer gratis til rådighed for de små og fattige foreninger, som ellers ikke ville komme til orde,« siger hun.

Civilteltet blev relativt sent udbudt i planlægningsfasen op til folkemødet, og derfor er arrangørerne mere end tilfredse med de 17 foreninger, som har takket ja til tilbuddet om at komme under teltdugen i Civilteltet.

Plads til alle

»Vi har fået plads til alle, der ønskede at gøre brug af tilbuddet i Civilteltet, og vores centrale kriterium er, at arrangementet skal have samfundsrelevans og ikke kun være underholdning,« siger Julie Artke.

Tidligere programchef i Danmarks Radio Jesper Grundwald er fast mand som ordstyrer og moderator, og Civilteltets arrangementer sendes via Radio Folkemøde langt ud forbi teltdugen i Civilteltet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.