Sushikokken Wang Zhao fra Fanø får alligevel lov at blive i Danmark

Den kinesiske mand har undervejs fået støtte fra lokalsamfundet og flere politikere, heriblandt Inger Støjberg.

Artiklens øverste billede
Wang Zhao bestyrer en sushirestaurant på Fanø, og fordi størstedelen af arbejdet foregår i sommersæsonen, hvor øen besøges af turister, har han fået en del af pengene udbetalt som bonus af sin chef.

Det vakte opsigt og kritik blandt både politikere og borgere, da den 30-årige Wang Zhao for et par måneder siden fik besked på, at han ikke længere var berettiget arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

Nu har sushikokken imidlertid fået en glædelig besked - hans arbejds- og opholdstilladelse er alligevel blevet forlænget, foreløbigt indtil 2020.

Det oplyser Wang Zhao til Jyllands-Posten.

»Jeg er virkelig glad for at få min tilladelse igen, for det er virkelig godt at kunne arbejde igen. Men jeg vil meget gerne have en permanent opholdstilladelse. Jeg føler mig som en fast del af landet, efter jeg har været her i ti år, så det ville være rart endelig at få en afklaring,« siger han.

Wang Zhao forventer nu at kunne åbne den restaurant, han driver på på Fanø, igen hurtigst muligt, efter at han måtte lukke den med omgående virkning for et par måneder siden.

Han har boet i Danmark, siden han var 20 år, og har siden 2013 drevet en sushi-restaurant på Fanø, der er ejet af Ivar Cenholt Nielsen. I år fik han imidlertid inddraget sin tilladelse, da hans indtjening fra 2014 ikke var jævnt fordelt over hele året, og han i perioder derfor tjente for lidt i forhold til reglerne for opholds- og arbejdstilladelse.

Ikke desto mindre levede han og familien samlet set op til kravet om at tjene mindst 375.000 kroner om året. Han bor på Fanø med sin hustru og barn.

Flere politikere fra samtlige politiske partier kastede sig ind i sagen, heriblandt integrationsminister Inger Støjberg, der meddelte, at han ifølge reglerne alligevel skulle have lov at blive.

Samtidig startede borgerne på Fanø en underskriftindsamling for at beholde Zhao og hans familie i Danmark, ligesom Facebook-gruppen ”Wang skal blive i Danmark” blev oprettet.

Det er sket nu, meddeler Styrelsen for International Rekruttering og Integration i et brev til Wang Zhao.

Har har nu foreløbigt opholdstilladelse indtil den 14. juni 2020, og hans opholds- og arbejdstilladelse gælder med omgående virkning.

Nu er næste skridt at få en permanent opholdstilladelse. For over et år siden indsendte Wang Zhao en ansøgning til Udlændingestyrelsen, som han har kontaktet igen i dag.

»De har fortalt mig, at de vil tage sagen op igen. Det er rart, for jeg føler mig ikke helt rolig, før de har truffet den endelige afgørelse. Alt er meget midlertidigt for mig, og der er mange krav til, hvor mange penge jeg skal tjene, og at jeg f.eks. ikke må starte min egen virksomhed. Derfor ville det være rart at få en afslutning på sagen, og jeg er meget glad for, at de vil tage sagen op igen. Så kan jeg koncentrere mig om at få restauranten op at køre,« siger han.

Han erkender, at det har været et par »svære måneder« efter hans afslag på ny opholds- og arbejdstilladelse, men afslører i sit svar over telefonen samtidig den rolige og imødekommende attitude, der har gjort ham særdeles populær i lokalområdet.

»Det gode er, at jeg har haft masser af tid med familien. Men jeg kan ikke finde ud af bare at være derhjemme - jeg er nødt til at komme ud og lave noget. Derfor har jeg også brugt en masse tid på at undersøge, hvordan jeg kan gøre min restaurant endnu bedre, hvis jeg - som håbet - fik lov at blive,« griner han.

Da Wang Zhao ikke har kunnet arbejde i to måneder, frygter han imidlertid at få problemer med at nå op på den nødvendige årsløn på 375.000 kroner i år. Derfor vil hans advokat, Allan Sørensen, nu tage kontakt til myndighederne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.