Nye miljøskibe skal bekæmpe havforurening

Forsvaret beholder opgaven med at bekæmpe forurening af havene omkring Danmark. Nye skibe indsættes fra 2020.

Søværnets mere end 30 år gamle miljøskibe skal fortsat rykke ud nogle år endnu, hvis en olietanker springer læk og sender olie ud i de indre danske farvande. Det har kredsen bag forsvarsforliget besluttet.

De fire miljøskibe har ellers fået kritik for at være forældede.

Danmarks Naturfredningsforening har advaret om, at skibene ikke er egnede til hurtigt at bekæmpe olieudslip, fordi de angiveligt ikke er sikret mod eksplosionsfaren fra de letantændelige oliedampe.

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse har også selv betegnet skibene som utidssvarende og "operativt forældede" i den seneste oversigt over planlagte materielinvesteringer.

Men miljøskibene i havnene i Korsør og Frederikshavn kommer til at løse opgaven, indtil nye skibe kan indsættes. Det ventes at ske senest inden udgangen af 2020.

Det står klart, efter at Forsvaret har vundet et udbud, hvor fem private virksomheder var udvalgt til at give et tilbud på at drive miljøskibene i fremtiden. Ingen af dem kunne dog slå Forsvarets tilbud, skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse:

- Forsvarsministeriet har netop afgjort udbuddet af opgaven, og det har vist sig, at Forsvaret kan udføre opgaven billigere end de private virksomheder, som har afgivet tilbud, hedder det i pressemeddelelsen.

Forsvaret kommer dog til at skulle leve op til skærpede vilkår som betingelse for at beholde opgaven:

- Forsvaret skal fremover udføre opgaven i overensstemmelse med de vilkår, der var opstillet i udbudsmaterialet, og der vil derfor ske forbedringer i forhold til i dag, hedder det i pressemeddelelsen.

De aldrende miljøskibe skal ifølge Forsvarsministeriet erstattes med helt nye skibe, der er "højt specialiserede til at kunne bekæmpe forurening".

- De nye skibe kan sejle hurtigere end de nuværende, og de vil alle stå standby til at kunne tage af sted inden for en time.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse skal nu i gang med at udbyde opgaven med bygning af de nye skibe, så de kan indsættes i beredskabet så hurtigt som muligt.

Det forventes, at skibene kan indsættes i beredskabet løbende, og senest inden udgangen af 2020. Pengene tages fra Forsvarets budget til materielanskaffelser.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.