Flyttebilerne styrer mod de mindre byer

Landsbyer dør, storbyer er for dyre, så mindre byer med nogle få tusind indbyggere oplever vokseværk.

Klik på grafikken for at se den i stor udgave.

Små byer, der kan leve op til den beskrivelse, har gode chancer for at tiltrække indbyggere på niveau med den eksplosive vækst, som f.eks. København oplever.

Det viser en kortlægning af fra- og tilflytning, som nyhedsbrevet Momentum, som udgives af kommuneforeningen KL, har foretaget.

Fremtidsforsker og direktør Jesper Bo Jensen, Center for Fremtidsforskning, genkender tendensen:

»Eller rettere tendenserne, og der gemmer sig flere forklaringer. Den første handler om udflytning fra storbyen, hvor boligerne er for dyre, og hvor det er vanskeligt at få børnene på græs. De finder mindre byer i overkommelig afstand, og det kan mindre byer på Sjælland og i Østjylland i høj grad mærke,« siger han og kommer til tendens nummer to:

»Den handler om en form for kannibalisme i de tyndt befolkede områder, hvor folk i landsbyerne flytter, fordi de vil ind til den lidt større by og have flere tilbud. Det går ud over landsbyerne, men det kommer de mindre byer til gode,« siger fremtidsforskeren, som peger på erhvervsvirksomheder som en tredje forklaring på de mindre byers vokseværk.

»Rundt omkring er der faktisk god gang i en række industrivirksomheder, som ligger i de mindre byer. På Fyn og i Jylland er folk ikke vilde med at pendle over lange afstande, så disse arbejdspladser øger også tilflytningen til de mindre byer.

Generelt er den danske befolkning vokset med 5,2 pct. i perioden 2006-2016, men de mindre byer med et indbyggertal fra 2.000 t il 4.999 er i gennemsnit vokset med 6,6 pct.

Der er 174 byer i den kategori, og ikke alle klarer sig lige godt, men i den heldige ende har 39 byer vækstprocenter på over 10 i perioden og er dermed på niveau med København. 93 af de mindre byer har en befolkningstilvækst på over landsgennemsnittet.

Helt i top ligger byen Lund i Horsens Kommune, som i en tiårig periode har fået 45 pct. flere borgere, og som forklaring fremhæver borgmester Peter Sørensen (S) de klassiske kommunale servicetilbud som daginstitutioner og skole plus indkøbsmuligheder. Men der er også en anden grund til vokseværket, mener han:

»Der er en nærhed til hovedbyen Horsens, der kan nås indenfor fem-ti minutter, og de har også en nærhed til den store motorvej E45, der kan nås på tre-fem minutter. Samtidig har vi placeret udstykningerne ud fra en strategisk beslutning om, at de skal være tæt på naturen,« siger borgmesteren.

På Sjælland kan den lille by Borup midt mellem Køge, Ringsted og Roskilde fremvise en næsten ligeså stor vækst, og her går forklaringen og gode trafikforbindelser igen hos Køges borgmester Flemming Christensen (K).

»Borup var hovedbyen i den gamle Skovbo Kommune, og den oprindelige byudviklingsplan har vi holdt fast i med udbygning med ret mange almene boliger, andelsboliger og parcelhuse,« siger han til Momentum og understreger, at Borup sagtens kan tåle at vokse endnu mere.

På Center for Fremtidsforskning peger Jesper Bo Jensen på, at væksten ikke kommer af sig selv, selv om byen har den rette, lille størrelse.

»Det kræver en bevidst strategi og planlægning, hvor man ikke skyder med spredehagl, men forsøger at markedsføre sig i forhold til bestemte målgrupper - det kan være småbørnsfamilier eller seniorer, men det dur ikke at ville det hele samtidig. Det giver ikke den store vækst,« siger fremtidsforskeren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.