Utilfredse forældre brokker sig over mandlige pædagoger

Utilfredsheden har medført lynhurtig modreaktion fra Københavns Kommune og andre forældre.

Artiklens øverste billede
Københavns børne- og ungdomsborgmester Pia Alllerslev (V). Foto: Simon Fals

»Jeg er simpelt hen målløs! Og så er jeg virkelig, virkelig ked af det.«

Københavns børne- og ungdomsborgmester Pia Alllerslev (V) er helt forpustet af vrede over, at nogle forældre til børn i daginstitutioner i den københavnske bydel Brønshøj-Husum har brokket sig over mandlige pædagoger i et omfang, så ledelsen for en klynge af otte institutioner har følt sig kaldet til at sende  en generel information ud til alle forældre.

»Vi skriver 2016, og selvfølgelig skal vi have mandlige pædagoger. Vi skal tilmed gerne have flere af dem, og det er en fuldstændigt misforstået kritik.  Jeg har som borgmester gjort en dyd ud af ikke at skelne mellem kønnet på pædagoger, og der ligger jo en grim mistænkeliggørelse i kritikken af mandlige medarbejdere, som er helt grundløs,« fortsætter borgmesteren og understreger, at der ikke har været konkrete sager eller politianmeldelser, der kan danne grundlag for kritikken.

Det er klyngeleder Maj-Lis Alstrup, der returnerer forældrekritikken i brevet til alle forældre, og her slår hun fast, at »i forhold til ansættelser af mandlige pædagoger er det i Danmark sådan, at vi har en ligestillingslov, hvilket betyder at både mænd og kvinder har lige indflydelse og lige muligheder i alle samfundets funktioner.«

Det er Søren Gisselmann, far til et par børn i en af de otte institutioner, som har spredt informationsbrevet - og sin vrede - på Facebook, og han undrer sig såre over sagen:

»Det kommer som et lyn fra en klar himmel, for der har ikke været forudgående diskussioner om mandlige ansatte. Min hustru sidder i forældrerådet på vores institution, og her har der heller ikke været drøftet eventuelle problemer med mandlige pædagoger. Men det er en fuldstædig uhørt kritik, og der er faktisk få mandlige pædagoger efter min mening,« siger han, der ikke lægger skjul på sin vrede:

»Jeg er normalt meget karrig med at lægge min holdninger offentligt ud, men her kunne jeg simpelt hen ikke lade være. Jeg fatter ikke, hvem der tænker sådan i dag, og jeg er meget tilfreds med ledelsens helt klare reaktion, som jo også er en opbakning til de mandlige ansatte. Det kunne jo ellers godt være lidt tungt at gå arbejde, hvis der ulmer kritik alene på grund af køn,« siger han, der som sagt ikke ved, hvordan sagen er opstået.

»Men når ledelsen vælger at gå så bredt ud, tænker jeg, at det ikke kan være et isoleret tilfælde, for så ville ledelsen have håndteret isoleret,« siger Søren Gisselmann.

I informationsbrevet oplyser klyngelederen, at København Kommune som loven kræver altid indhenter en børneattest på de ansatte for at sikre, at medarbejderne ikke har sager med seksuelle krænkelser af børn i fortiden. Maj-Lis Alstrup tilføjer med understregning, at kommunen aldrig ansætter en medarbejder uden ren børneattest.

De generelle regler i alle daginstitutioner, som gælder alle både mandlige og kvindelige medarbejdere, er formuleret for at undgå mistanke om, at nogen kommer i for intim kontakt med børnene. Derfor må en medarbejder aldrig være alene med børn bag en lukket dør, ligesom man heller ikke går alene i depoter, kældre eller andre steder for at hente mad, toiletartikler osv. alene med et eller flere børn.

Reglerne kræver også, at børn pusles for åben dør til puslerummet, og medarbejderne er i udgangpunktet ikke  alene med børn i en afdeling eller  en etage, mens alle kolleger f.eks. er ude på legepladsen. Sker det alligevel, at en medarbejder har aktiviteter som den eneste voksne inden døre, er alle døre åbne, og man skal lave aftaler med kolleger om, at de kigger forbi med jævne mellemrum.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Maj-Lis Alstrup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.