Danskerne: Vi behandler de ældre dårligere

To ud af tre danskere oplever, at kvaliteten af ældreomsorgen er faldet de seneste fem år.

Artiklens øverste billede

Ikke godt nok - dumpet.

Sådan lyder skudsmålet fra 66 pct. af danskerne, når de skal vurdere kvaliteten i ældreplejen over de seneste fem år. Det fremgår af en meningsmåling, som Epinion har lavet blandt ca. 1.000 danskere for fagforeningerne FOA, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, Danmarks Lærerforening og HK/Kommunal.

»Det er ikke så underligt, at danskerne reagerer negativt, når der i løbet af få år er forsvundet 5,5 mio.  hjemmehjælpstimer - altså varme hænder - fra området. Det kan mærkes, for omsorg og pleje handler i høj grad om tilstedeværelse og nærvær,« siger Dennis Kristensen, formand for FOA, der organiserer hovedparten af medarbejderne i ældreplejen.

Generelt synes et stort flertal på 68 pct. af danskerne, at kvaliteten af velfærdsydelserne er faldet de seneste fem år, men mest utilfreds er befolkningen med ældreområdet, hvor 66 pct. markerer, at hjælpen og omsorgen er blevet ringere.

Argumentet for at skære i ældreomsorgen er ofte, at ældrebefolkningen dels er friskere end tidligere, dels at kommunerne lægger mere vægt på genoptræning og hverdagsrehabilitering for at de ældre skal klare sig selv længst muligt.

»Nedskæringerne er løbet langt forbi det argument. Det er rigtigt, at mange ældre heldigvis har det fysisk og psykisk godt langt op i årene, men besparelserne er større, end den udvikling tilsiger. Faktisk er det jo gået sådan, at netop hverdagsrehabilitering af ældre er blevet en spareøvelse, fordi kommunalpolitikerne pludselig fik dollartegn i øjnene og så muligheder for at skære,« siger FOA-formanden.

I Ældre Sagen forstår chefkonsulent Olav Felbo udmærket danskernes reaktion, som han ser som udtryk for et bredt ønske om - igen - at investere mere i ældrebeoflkningen.

»Vi har været igennem en økonomisk krise, hvor befolkningen har udvist krisebevidsthed og forståelse for, at alle skulle stramme livremmen ind. Nu er vi ude at krisen, og så er det på høje tid, at der bliver rettet op på de nedskæringer, som de ældre har oplevet de seneste år,« siger han og peger på, at der bør følge penge med, når regeringen er klar til at lancere en national handlingsplan for demens og ligeledes en handlingsplan for den ældre, medicinske patient.

Skal danskerne bestemme, ser også 68 pct. gerne, at et overskud på statens finanser bruges til at forbedre velfærden, mens 15 pct. foretrækker, at et økonomisk råderum bliver brugt til at lette indkomstskatten. 

I kommuneforeningen KL kan formand Martin Damm (V) godt forstå danskernes reaktion, selv om han understreger, at tilfredsheden med den kommunale service plejer at falde mere positivt ud, når man i stedet for at tage temperaturen generelt i befolkningen spørger de konkrete brugere af en bestemt, kommunal service.

»Men når det er sagt, så er det klart, at det kan mærkes, når vi i kommunerne indenfor de seneste år har sparet 30.000 medarbejdere væk. Vi havde jo ikke lige en afdeling med 30.000 ansatte, som gik og lavede ingenting, så selvfølgelig kan det mærkes,« siger han og understreger, at der ikke er tegn på, at befolkningen fremover kommer til at give velfærden bedre karakter til næste år.

»I økonomiforhandlingerne kæmper vi for at holde den nuværende service, og her viser regeringen ikke den store forståelse. Den vil sænke niveauet yderligere, så derfor er det ærlige svar, at der ikke i de kommende år bliver flere varme hænder eller mange flere medarbejdere på de andre velfærdsområder,« siger kommuneformanden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.