Tysk atomaffald syd for Aabenraa: »Jeg vil ikke blæse det op til noget stort«
Slesvig-Holsten skal deponere 35.000 tons radioaktivt affald på lossepladser, men ifølge svensk ekspert udgør det ikke nogen stor risiko.

Regeringen i den tyske delstat Slesvig-Holsten planlægger at deponere 35.000 tons let radioaktivt affald på syv lossepladser rundt om i delstaten. En af lossepladserne ligger blot meter fra den danske kommune i den lille kommune Harrislee.
Men ifølge Johan Swahn, direktør for den svenske NGO for undersøgelse af atomffald (MKG), så har sønderjyderne ikke noget at frygte for, hvis affaldet bliver deponeret tæt på grænsen.
»Jeg vil ikke blæse det op til noget stort, selv for folk, der lever tæt på,« siger Johan Swahn og uddyber.
»Niveauet af radioaktivitet er så lavt, at man ikke vil have problemer med at være i nærheden af det eller røre det. Men man skal selvfølgelig stadig tage sikkerhedsforanstaltninger i nærheden af det.«
Dermed har Aabenras borgmester, Thomas Andresen, måske fået lidt mindre at bekymre sig for. Han blev ellers en smule overrasket over de tyske planer, da en journalist fra Flensborg Avis i dag spurgte ham ind til sagen. Overraskelsen skyldes, at de tyske myndigheder ikke har informeret hverken ham eller kommunens direktør for Kultur, Miljø og Erhverv om deponenringen.
Det har givet lidt skuffede miner i Aabenraa, at delstatsregeringen indtil videre ikke har inddraget sine naboer i planerne.
»Hvis vi vil samarbejdet hen over grænsen, så er der da en klar forventning om, at vi orienterer hinanden. Især sager om miljøforurening kan belaste samarbejdet,« sagde Thomas Andresen til Flensborg Avis.
Men ifølge Johan Swahn så er der altså ikke grund til voldsomme miljømæssige bekymringer i sagen.
Grunden, til at han maner til ro, er, at det atomaffald, som skal deponeres, ikke er markant radioaktivt. Det drejer sig ifølge Flensburger Tageblatt nemlig om murbrokker fra bygninger, vejaffald og så asbestholdigt materiale fra områderne omkring reaktoren.
»Det er ”very-low-level waste,” og de vil nok ikke gøre mere, end at grave et hul, fylde det ned i og dække det til,« siger Johan Swahn.
»Hvis det gøres ordentligt, er det ikke meget mere skadeligt end en normal losseplads med affald, som man selvfølgelig også skal passe på, så der ikke løber skadelige stoffer væk.«
Så det er højst farligt, fordi det er en losseplads, ikke fordi det er atomaffald?
»Ja.«
Selvom deponeringen af affaldet allerede vil begynde fra efteråret, så er beslutningen om placeringer dog ikke ikke fuldstændigt afgjort endnu. Og Harrislee borgmester, Martin Ellermann, har i hvert fald gjort klart, at han ikke er er begejstret for udsigten til atomaffald i hans kommune, selvom han kan blive tvunget til det.
»Juridisk set kan denne deponering sikkert godt blive foretaget, men det ønsker jeg ikke at forestille mig. Dette skal aftales i overensstemmelse med kommunerne,« siger han til Flensburger Tageblatt.