Indland

Færre borgere får økonomisk hjælp fra staten til at føre retssag

På ni år er antallet af civile sager med fri proces faldet med 75 pct. Det er et demokratisk problem, mener tænketanken Justitia.

Hvis man får et afslag på fri proces, kan det ende med at koste borgeren 150.000 kr. alene i retsafgifter. Foto: Wolfram Steinberg/AP

Langt færre danskere end tidligere får økonomisk hjælp fra det offentlige til at føre en civil retssag.

Siden 2006 er antallet af civile sager med fri proces faldet fra 8.358 sager i 2006 til 2.130 sager sidste år svarende til et fald på ca. 75 pct., fremgår det af en ny analyse om danskernes adgang til fri proces fra tænketanken Justitia.

Udviklingen kan ifølge Justitia få den konsekvens, at en række sager, som burde blive ført, aldrig når til domstolene, fordi der er langt færre, som opfylder betingelserne for at få fri proces.

Det er vigtigt, at borgerne har en bred adgang til domstolene.
Søren Pind, justitsminister.

Bevillingen af fri proces afhænger bl.a. af, hvor mange penge en person tjener, og om det vurderes, at der er »rimelig grund« til at føre sagen. Men hvis man får et afslag på fri proces, kan det ende med at koste borgeren op til 150.000 kr. alene i de retsafgifter, som skal betales til domstolene for at føre en sag, påpeger advokat i Justitia Marie Krogsgaard Pedersen.

»Det er et demokratisk problem, at man har så høje retsafgifter og så svært ved at opnå fri proces, at det bliver umuligt for en del af befolkningen at få adgang til domstolene,« siger hun.

En af forklaringerne på udviklingen kan ifølge flere eksperter være, at det generelle antal af civile sager i samme periode er faldet knap 27 pct. Men hos Advokatrådets Procesretsudvalg er formand Claus Guldager bekymret.

»Det kan udgøre et retssikkerhedsmæssigt problem, at der er sket et så stort fald i antallet af de civile sager, hvor der bliver bevilliget fri proces,« siger han og påpeger, at det ikke tyder på, at der samlet set bliver færre civilretlige konflikter i samfundet. En anden forklaring kan ifølge flere eksperter være, at de fleste danskere har en retshjælpsforsikring, som dækker omkostningerne til en retssag indtil et fastsat beløb.

Reglerne skal undersøges

Justitsminister Søren Pind vil i løbet af i år nedsætte et udvalg, som skal undersøge, om de nuværende regler for retsafgifter fungerer efter hensigten.

»Det er vigtigt, at borgerne har en bred adgang til domstolene. Langt de fleste danskere har da også via deres indboforsikring en ordning, som kan bidrage med at dække udgifter til en retssag, og som suppleres af fri proces-ordningen.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Stærke kvinder stråler og dominerer filmfest i Berlin

Komplekse, kvindelige hovedkarakterer har i mange år været savnet på film. I år præger de Berlin Film Festival, og i en remake af Susanne Biers "Efter brylluppet" skal Mads Mikkelsen og Rolf Lassgård erstattes af Julianne Moore og Diane Kruger.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stærke kvinder stråler og dominerer filmfest i Berlin
Komplekse, kvindelige hovedkarakterer har i mange år været savnet på film. I år præger de Berlin Film Festival, og i en remake af Susanne Biers "Efter brylluppet" skal Mads Mikkelsen og Rolf Lassgård erstattes af Julianne Moore og Diane Kruger. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her