Opdagelse af multiresistent »superbakterie« vækker bekymring i Danmark

Vi står over for en af de største trusler nogensinde, lyder advarslen hos flere forskere.

Artiklens øverste billede
Den multiresistente bakterie kan i værste fald gøre det umuligt at behandle betændelser og i sidste ende medføre dødsfald.

Det har sendt trykbølger ind i det danske sundhedsvæsen, at en 49-årig kvinde i USA er blevet smittet med en bakterie, der er resistent over for alle former for antibiotika.

Genet i bakterien betyder, at mennesker igen kan dø af selv mindre infektioner, og det er ikke til at vide, hvor hurtigt bakterien kan sprede sig.

Forskere i Danmark kalder nu opdagelsen af den såkaldte »superbakterie« et fund, der risikerer at sende behandlingen af betændelser Danmark 100 år tilbage. 

»Hvis dette gen bliver udbredt i den type af bakterier, så har vi ikke noget at behandle den med. Dette scenarie har vi aldrig været tættere på med dette fund. Vi bevæger os over i en post-antibiotisk æra, hvor man mere eller mindre skal behandle personer, som man gjorde det før tiden med antibiotika,« siger Hans Jørgen Kolmos, professor og forskningsleder ved Klinisk Mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Sidste år opdagede forskere fra Kina og Storbritannien bakterier, der er resistente overfor det særlige antibiotika-middel coliston i levende svin, svinekød og et antal personer i Kina.

Et lignende fund i en amerikansk kvinde bekræfter en »dyster« udvikling, vurderer Svend Ellermann-Eriksen, professor og ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

»Det er en af de største trusler, vi længe har stået over for. Den kommer snigende, og vi kan umiddelbart ikke gør særlig meget ved den,« siger Svend Ellermann-Eriksen.

Derfor kommer både Svend Ellermann-Eriksen og Hans Jørgen Kolmos med et opråb til det danske sundhedsvæsen om at skære ned på overforbruget af antibiotika. Ellers ender vi alle med at blive resistente, lyder forklaringen.

»Man skal huske at tænke på, at hvis jeg behandler fru Jensen med antibiotika, så udsætter jeg hr. Hansen for en risiko. Og det har man en tendens til at overse og i stedet tænke, at antibiotika er ufarligt,« siger Svend Ellermann-Eriksen.

Selvom det danske antibiotikaforbrug i sundhedsvæsenet i forhold til resten af verden ligger på et lavt niveau, er forbruget alligevel steget med 30 pct. over de seneste 10 år. Ifølge Svend Ellermann-Eriksen er det vigtigt at holde forbruget nede.

Han bakkes op af Hans Jørgen Kolmos, der samtidig kritiserer landbruget for at producere fødevarer med brug af antibiotika.

»De danske landmænd bruger til sammen dobbelt så meget antibiotika, som hele det danske sundhedsvæsen gør. Det er det rene svineri,« siger Hans Jørgen Kolmos og tilføjer:

»Man kan ikke vedtage en lov mod at bruge antibiotika til personer, men vi skal stille langt højere krav til landbruget, for der er altså ingen naturlov i, at man skal producere fødevarer med brug af antibiotika.«

Den kritik afvises dog af Robert Leo Skov, områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne ved Statens Serum Institut.

»Vi har screenet danske fødevarer og danske dyr, og dette er ikke noget problem i Danmark. Det kommer først og fremmest fra dyr og fødevarer fra Asien. Antibiotikaforbruget i dansk landbrug er meget lavere end i asiatisk landbrug,« siger Robert Leo Skov.

Alligevel mener Hans Jørn Kolmos, at det er vigtigt at tænke i lokale løsninger på en global trussel.

»Det er en åben verden, og vi rejser meget, men vi kan selv skabe et miljø i Danmark, hvor disse bakterier har svært ved at trives. Så denne undskyldning med, at vi ikke kan gøre noget i en globaliseret verden, fordi det hele kommer til os udefra, det er noget forfærdeligt vrøvl,« siger Hans Jørgen Kolmos.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.