Tiltalt: El-Hussein fortalte »begejstret« om sårede betjente foran synagogen

Terrorsagen: Ifølge den tiltalte IA var Omar El-Hussein »begejstret« efter angrebet på synagogen. El-Hussein grinede af, at betjentene foran synagogen »faldt oven på hinanden« og »var ved at dø af skræk«.

Artiklens øverste billede
Den afdøde Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Den tiltalte, IA, havde onsdag taget fint tøj på.

Hvor han ved sidste retsmøde var iklædt en grå hættetrøje, sorte sportsbukser og kondisko, havde IA ved onsdagens retsmøde en sort jakke med markerede skuldre, sorte habitbukser og sorte, skinnende sko på. Han kom ind i rummet med rank ryg og en tilbagelænet, selvsikker gang, der vækkede minder om diverse karakterer fra gamle mafiafilm.

Terrorsagens niende retsdag var den anden og sidste dag i vidneskranken for IA - den 23-årige terrortiltalte barndomsven til Omar El-Hussein.

Og fra anklagerens side var der onsdag særligt fokus på ét afgørende spørgsmål: Hvad vidste IA om Omar El-Husseins planer om at begå endnu et terrorangreb efter angrebet på Krudttønden? For netop det spørgsmål er helt centralt i anklagerne mod de fire tiltalte, når anklagemyndigheden skal sandsynliggøre, at de fire mænd havde såkaldt forsæt til at hjælpe El-Hussein med begå terror.

Viste ensom ulv

Til det formål henviste anklageren, Bo Bjerregaard, til både internetsøgninger, teleoplysninger og videoovervågning fra den internetcafé, hvor alle fire tiltalte samt Omar El-Hussein kom og gik flere gange i løbet af den skæbnesvangre dag og nat.

Søgeoplysninger viser ifølge anklagerne, at El-Hussein kl. 21.46 søgte på synagogen (efter at have søgt på flere andre mulige mål) og klikkede flere gange rundt på Mosaisk Troessamfunds hjemmeside.

Ét minut senere viser videoovervågningen, at IA træder ind på internetcaféen, hilser på El-Hussein med et kram og bøjer sig ned og kigger direkte på El-Husseins skærm.

På dette tidspunkt havde El-Hussein ifølge IA allerede fortalt ham og de andre tiltalte om angrebet på Krudttønden, men ifølge IA så han dog ikke El-Husseins søgninger. Derimod viste Omar El-Hussein sin ven en video med et brændende palæstinensisk flag »og så noget med en ulv – en aggressiv ulv«, forklarede IA. Især den sidste oplysning er interessant, fordi en såkaldt ensom ulv netop er betegnelsen for en terrorist, der alene pludselig planlægger og udfører et terrorangreb.

Kort efter gik IA på toilettet, og i de få øjeblikke han var væk, søgte Omar El-Hussein på synagogens adresse.

Grinede af sårede betjente

»Lige før du kigger på skærmen, har Omar søgt på det jødiske hus. Og lige efter du har kigget på skærmen, søger han på adressen. Er du sikker på, at han ikke viste dig noget, der havde med synagogen at gøre?« spurgte anklageren Bo Bjerregaard.

»100 pct. sikker,« svarede IA, der ifølge eget udsagn ikke engang vidste, hvad en synagoge var. IA forklarede onsdag, at han »ikke vidste, at det var et sted for jøder«.

El-Hussein formede sin hånd som en pistol og ”skød” ud i luften, mens han fortalte.

, Videoovervågning af Omar El-Hussein efter angrebet på synagogen

Mange gange spurgte anklageren ind til El-Husseins søgninger, og den tiltaltes kendskab til dem. For hvis anklagerne kan sandsynliggøre, at IA eller nogle af de andre tiltalte var involverede i eller bare havde kendskab til El-Husseins søgninger på internetcaféen, styrker det anklagemyndighedens sag gevaldigt. IA afviste dog gang på gang noget som helst kendskab til El-Husseins planer.

Også senere på aftenen, efter at Omar El-Hussein var gået fra sine venner for at angribe synagogen, var LE og IA at finde på internetcaféen.

Således også da Omar El-Hussein en time efter angrebet på synagogen kom tilbage til caféen.

Videoovervågningen viser, at El-Hussein klokken 01.46 trådte ind ad døren iført den lyse hættetrøje, IA nogle timer forinden havde lånt ham. Han signalerede til IA og LE, der straks rejste sig fra deres computere og gik efter ham ind i det bagerste lokale på netcaféen.

Her gav Omar El-Hussein sine to venner et kram og kindkys, og de to tiltalte så ud til at være både begejstrede og smilende, idet El-Hussein fortalte gestikulerende.

Nøjagtig hvad El-Hussein sagde, er der blandt de tiltalte uenighed om. Mens den yngste tiltalte, LE, ikke kunne huske, hvad El-Hussein fortalte, blot at det handlede om »noget med Bandidos (rockerbanden, red.)«, modsagde IA onsdag den forklaring.

El-Hussein fortalte om en »skudveksling med politiet«, slog IA onsdag fast.

»Omar var begejstret,« fortalte IA i retten. Af videoovervågningen fremgår det bl.a., at El-Hussein formede sin hånd som en pistol og ”skød” ud i luften, mens han fortalte. På overvågningen kan man se, at IA og LE lyttede og ligeledes så begejstrede ud, idet El-Hussein fortalte. På et tidspunkt ser man IA knække sammen af grin.

»Omar fortalte, at de to politifolk var ved at dø af skræk, da han skød mod dem, og at de faldt oven på hinanden,« fortalte IA.

Også ved onsdagens retsmøde blev den ældste af de fire tiltalte, den 31-årige MR, for tredje gang smidt ud af retsformanden for ikke at tie stille i løbet af retsmødet. Denne gang var MR’s vrede dog især rettet mod de to anklagere, som han kaldte »bøsserøve«, idet han blev eskorteret ud af bevæbnede betjente.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.