Enhedslisten, Venstre og Liberal Alliance kalder vejskilte mod flygtninge »usympatisk«, »usmageligt« og »dårlig stil«

Skilte, der viser flygtninge antallet af kilometer tilbage til Syrien og Irak, er et resultat af manglende empati, siger Enhedslisten-profil. Også Liberal Alliance og Venstre kritiserer skiltene, mens folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti kalder det "et fint tiltag til at skabe debat".

Artiklens øverste billede
Flere skilte som dette er set i Thisted Kommune, som foruden teltlejren i Thisted også bl.a. har et asylcenter i Hanstholm og et børnecenter for uledsagede asylansøgere i Vestervig.

Det er uden empati, dårlig stil og usmageligt,  at ukendte bagmænd fredag hængte hjemmelavede vejskilte op, der viste antallet af kilometer til Irak og Syrien, på en jysk hovedvej i nærheden af flere flygtningecentre.

Det gavner på ingen måde noget, hvis den første besked til nye borgere i vores samfund, er, at vi ikke gider at have dem her

Pernille Skipper, Enhedslisten

Sådan lyder kritikken fra partier fra både rød og blå blok, efter at ukendte bagmænd fredag hængte hjemmelavede vejskilte op, der viste antallet af kilometer til Irak og Syrien, på en jysk hovedvej i nærheden af flere flygtningecentre.

Skiltene hang flere steder i nærheden af Thisted, inden de lørdag blev pillet ned af frivillige, men inden da nåede de at gøre sende et særdeles uheldigt signal, mener Enhedslistens rets- og socialordfører, Pernille Skipper.

»Det er rigtig, rigtig usympatisk at hænge den slags skilte op. Hvis man prøver bare at have en lille smule empati og sætte sig ind i, hvordan det er at komme til et helt fremmed land, efter at ens hjem f.eks. er blevet sønderbombet, og man måske har mistet familiemedlemmer - og så blive mødt af sådan et skilt, der nærmest siger, at "vi ikke ønsker dig her". Det må være forfærdeligt,« siger hun og fortsætter.

»Samtidig er det skadeligt for integrationen. Det gavner på ingen måde noget, hvis den første besked til nye borgere i vores samfund er, at vi ikke gider at have dem her. Jeg håber virkelig, at dem, der har set det skilt, er klar over, at det er et mindretal af den danske befolkning, der har det på den måde,« siger hun.

Også fra Liberal Alliance og Venstre lyder der kritik mod skiltene, som ifølge Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth, er »usmagelige«.

»Vi ønsker at reducere antallet af asylansøgere i Danmark til et absolut minimum, men at henvise til, at folk bare skal skrubbe tilbage til Syrien, hvor der vel at mærke er krig, er usmageligt. Vi mener, at flygtninge skal hjælpes i nærområderne, men vi mener ikke, at folk skal sparkes tilbage til krig,« siger han og fortsætter.

»Dem, der får asyl i Danmark, er nogle, der bliver vurderet til at have behov for beskyttelse, og så må man behandle dem pænt og med respekt,« siger Marcus Knuth.

Den holdning deler Simon Emil Ammitzbøll, der derfor heller ikke har meget til overs for bagmændendes tiltag.

»Jeg synes, at det er utrolig dårlig stil. Man kan have en holdning til, hvor mange flygtninge Danmark skal tage, og vi i Liberal Alliance mener, at der skal være et stop for at søge asyl i Danmark. Men vi mener ikke, at der er nogen grund til at træde på mennesker, der nok ikke er i den mest stabile følelsesmæssige situation i forvejen,« siger han til Jyllands-Posten.

Skiltene har bl.a. fået opbakning fra Danskernes Parti - der dog afviser at have ansvaret for dem - samt Dansk Folkepartis folketingsmedlem og viceborgmester i Thisted Kommune, Ib Poulsen.

Skiltet, der fredag blev hængt op på hovedvej A11 nær Thisted, viser antallet af kilometer til Syrien. Skiltet peger imidlertid i den forkerte retning, mod nord. Stedet her er få hundrede meter fra Stagstrup, hvor uledsagede asylbørn går i skole

Ekstra Bladet, hvor han også beskrev skiltene som en måde »at lave lidt sjov« for at skabe en debat.

»Vi har en finansminister, der har sagt, at migrantstrømmen koster samfundet 11 milliarder i år – og det er jo nok lidt lavt sat. Det havde battet noget, hvis vi kunne bruge de penge på velfærd. Jeg vil gerne have en debat om, hvad man ellers kunne få for de penge. Det her er så en måde at skabe debat om indvandringen – og det er fint nok for mig,« siger Ib Poulsen til avisen.

Pernille Skipper har imidlertid svært ved at se det frugtbare i den debat, skiltene starter.

»Jeg forstår ikke, hvad det gør godt for, andet end at man starter på rigtig dårlig fod med nogle mennesker, der lige er ankommet til landet,« siger hun og slår fast, at der skal være plads til at synes, at skiltene er sjove eller et fint tiltag.

»Der er ingen, der prøver at gøre det ulovligt at ytre sig. De må sige og gøre, hvad de vil - jeg har så også retten til at sige, at jeg synes, at de er nogle idioter. Det er sådan, den frie debat folder sig ud,« siger Pernille Skipper.

Skiltene blev lørdag formiddag hevet ned af to frivillige, heriblandt Signe Marquard Rønn, der opdagede dem inde på en Facebook-gruppe og kort efter blev enig med en veninde om at reagere.

»Jeg synes, at det er usmageligt og uforståeligt, at nogen synes, at det her er sjovt. Man har lov til at have forskellige holdninger, men jeg synes ikke, at det her er i orden. Jeg synes, at det er synd, når folk har rejst flere tusinde kilometer for at komme i sikkerhed, at de så bliver mødt af et skilt, der viser dem tilbage og signalerer "smut",« sagde hun lørdag til Jyllands-Posten.

Det er fortsat uvist, hvem der står bag skiltene.

Vejdirektoratet har oplyst til MetroXpress, at det er ulovligt at hænge den slags skilte op, hvis man ikke har fået tilladelse på forhånd. Samtidig har Midt- og Vestjyllands Politi bekræftet, at man modtog henvendelser fra borgere, mens skiltene stadig hang oppe.

Der er i alt seks asylcentre i Thisted Kommune.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.