*

Indland

Overraskede forskere: Alarmerende mange velstillede unge sender sexbilleder af sig selv

Hver femte unge i Danmarks rigeste kommune har sendt et seksuelt billede af sig selv, viser ny forskningsrapport.

Foto: Mathilde Bech

De seneste uger har debatten om ufrivillige sexvideoer, sladderblade og seksuelle billeder på sociale medier raset i pressen. Fokus har særligt været rettet mod sexmoralen blandt velstillede unge på nordsjællandske gymnasier.

Men hvor udbredt er det egentlig, at unge fra det øverste samfundslag sender seksuelle billeder af sig selv og andre rundt på de sociale medier?

Svaret kommer måske i en ny rapport fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet. Her har tre forskere sat unge i alderen 15-25 år fra landets rigeste kommune, Gentofte, under lup.

I rapporten "Ungdomsprofil 2016 - Gentofte Kommune" svarer hver femte unge, at de har sendt eller postet et seksuelt billede af dem selv. Samtidig svarer hver syvende, at andre har sendt et seksuelt billede af dem rundt på sociale medier.

»Det var meget overraskende, da vi fandt ud af, hvor alarmerende højt tallet var. At unge deler seksuelle billeder af sig selv og andre findes over alt i landet. Men det er muligvis mere udbredt blandt de økonomisk velstillede unge,« siger lektor ved Center for Ungdomsforskning, Niels-Henrik Møller Hansen.

Han er en af forskerne bag rapporten og forklarer, at undersøgelsen af de unge i Gentofte Kommune peger på en kultur, hvor status og kropsidealer er skraveret ind i ungdomskulturen.

»Der hersker en voldsom performance- og præstationskultur blandt de unge i kommunen. Men det betyder samtidig, at de er ekstremt fokuserede på at bevise og positionere sig over for hinanden. Her er kroppen blevet et ideal, som de unge bruger til at bekræfte deres status over for hinanden,« siger Niels-Henrik Møller Hansen.

Undersøgelsen bygger på interviews med de unge samt spørgeskemaer, som er sendt ud til alle unge mellem 15 og 25 år i Gentofte Kommune, hvoraf 1490 unge har svaret.

Særligt unge i gymnasiealderen er stærkt repræsenteret i rapporten, og derfor kommer det ikke som nogen overraskelse for Niels-Henrik Møller Hansen, at historier om sexfotos af nordsjællandske gymnasieelever på nettet har ramt pressen.

»Vi kan se, at det ikke bare er nogle få gymnasiedrenge, der deler nøgenbilleder af piger på sociale medier. Det er en kultur, hvor man bruger sin krop som et symbol på popularitet. Kulturen har taget overhånd, og de unge kan ikke selv styre, hvad der bliver delt af billeder«.

»Når hver syvende unge i kommunen oplever, at andre deler et seksuelt billede af dem, er der tale om en alarmerende ungdomkultur, som ganske vist er startet blandt overklassen af unge, men den kan nemt sprede sig til hele landet,« mener Niels-Henrik Møller Hansen.

Gentofte Kommune er Danmarks rigeste kommune målt på gennemsnitsindkomsten ifølge AE-rådet. Den huser bl.a. postnumret 2900, hvor Gl. Hellerup Gymnasium har været i mediemøllen, fordi meget intime detaljer om elevernes sexliv blev til indhold i studiebladet.

Direktør for Kultur, Unge og Fritid i kommunen, Torben Frølich, fortæller, og at man vil handle på baggrund af tallene.

»Vi ved ikke, om det er et isoleret Gentofte-problem, men vi ser alvorligt på tallene. Bl.a. har vi afsat penge til kurser i digital adfærd, og i vores kommende ungepolitik bliver der yderligere sat fokus på problemet. Det er ikke noget, vi kan acceptere,« siger han.

I rapporten giver de unge også udtryk for, at de savner voksen indgriben i kulturen på sociale medier.

»At de efterlyser mere voksen kontrol viser, at de unge godt ved, at det er en glidebane. Problemet er bare, at hvis ikke de indordner sig efter de normer, der tegner ungdommen, ryger de måske ud af fællesskabet. Og hvem vil det, når man f.eks. lige er startet på gymnasiet?« siger Niels-Henrik Møller Hansen.

"Ungdomprofilen 2016 for Gentofte Kommune" har målt de unge på en lang række områder som uddannelse, socialt liv, fritid og rusmidler. Rapporten skal danne grundlag for kommunens arbejde med unge fremadrettet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her