*

Indland

Strid om kunst for trecifret millionbeløb til nye supersygehuse

Det nye hospital i Hillerød står til at miste knap 100 sengepladser, men bevarer kunstbudgettet. Jyske sygehuse skærer dybt.

Supersygehuset i Gødstrup har skåret sit kunstbudget ned til 2 mio. kr., og det ærgrer regionsformand Bent Hansen (S): »Kunsten er vigtig for både patienter, pårørende og personale.« Arkivfoto

38 mio. kr. til kunst på sygehuset i Hillerød, 30 mio. til Bispebjerg Hospital og 25 mio. til byggeriet i Odense. For at få budgetterne til at passe bliver der fjernet køkkener og skåret i antallet af senge og kvadratmeter på de nye sygehuse. Selv om også kunstkontoen har mærket sparekniven, er der fortsat flere hundrede mio. kr. til udsmykning.

Alene i Region Hovedstaden regner man med i alt at købe kunst for over 100 mio. kr. – svarende til 1. pct. af budgetterne – viser en rundringning til flere af sygehusene.

I Hillerød har man netop foreslået at skære 85-95 senge og nogle undersøgelsesrum grundet et stramt budget, men kunstbudgettet er der ikke pillet ved.

»Både mentalt og fysisk er et sygehus et specielt sted, hvor kunst spiller en afgørende rolle for den menneskelige dimension. Når vi nedjusterer budgettet, forsøger vi at undgå kerneområder som operationsstuer, og foreløbig er det lykkedes at fastholde beløbet til kunst, men det kan komme i spil senere,« siger direktør Henrik Schødts fra det nye hospital i Hillerød.

Det er en »grotesk« prioritering ikke allerede at have sløjfet kunsten, mener Dansk Folkeparti.

»Nu har vi sat alt ind for at få patienterne væk fra gangene, og så skærer man ekstra sengepladser væk og bevarer kunsten,« siger sundhedsordfører Liselott (DF).

Flere af de jyske sygehusbyggerier bruger langt mindre beløb på kunst. I Region Syddanmark har politikerne besluttet at nøjes med at afsætte en halv pct., og niveauet er det samme i Midtjylland. Beløbet til kunst skåret ned til 2 mio. kr. i Gødstrup ved Herning og i Skejby til 6 mio. kr.

Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland, er »ærgerlig over« ikke at kunne købe mere kunst:

»Kunsten er vigtig for både patienter, pårørende og personale.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
For 10. år i træk kan Aarhus bryste sig af at have landets bedste sygehus
Aarhus Universitetshospital er kåret som Danmarks bedste store sygehus af fagbladet Dagens Medicin. Det er resultatet af en holdindsats, siger både medarbejdere og ledelse om placeringen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her