*

Indland

Komité undsiger Nykredits begrundelse for prisstigninger

Nykredits planer om en børsnotering bygger på spekulation og antagelser baseret på rygter om kommende kapitalkrav, mener den magtfulde Basel-komité.

Nykredit fastholder, at børsnoteringen er nødvendig. »Selv i minimumsversioner vil revisionen af reglerne fra Basel-komitéen udfordre Nykredit væsentligt. Man skal huske på, at det tager os årevis at bygge kapital op. Derfor kan vi simpelthen ikke ignorere, at der er nye krav på vej,« siger Dan Sørensen, bankdirektør i Nykredit. Arkivfoto: Jens Dige

Nykredit bliver nu undsagt fra værste side – nemlig af den internationale komité, som selskabet beskylder for at indføre nye regler, der tvinger Nykredit til at hæve priserne og gå på børsen.

Det er første gang, at den magtfulde Basel-komité blander sig direkte i den danske debat, der har rejst sig som en storm, efter at Nykredit i februar fortalte om de nye tiltag, som ifølge selskabet er en direkte konsekvens af kommende kapitalkrav fra komitéen.

Basel-komitéen udstikker rammerne for fremtidig international regulering for at sikre finansiel stabilitet. Men den vil ikke have siddende på sig, at den er skyld i Nykredits prisstigninger og børsnotering, for »det er ikke muligt for danske banker at fastslå virkningen« af de kommende regler, fastslår komitéen og understreger, at der ikke er tale om et sæt nye og radikalt ændrede regler.

»Ren spekulation«

»Det er ren spekulation. Det er antagelser baseret på rygter om regelsættets effekt,« siger Margaret Critchlow, kommunikationsspecialist i Basel-komitéen, som kalder de kommende regler for »en revidering af de eksisterende«.

Den melding sætter ifølge en bankekspert Nykredit i et meget dårligt lys.

»Det tyder på, at det handler mere om et ønske om at blive børsnoteret end om at leve op til kapitalkrav, som vi jo slet ikke kender endnu,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Lars Krull er tilhænger af en børsnotering, men kan ikke se, at der er brug for den:

»Nykredit kan sagtens tjene sig til den kapitalbuffer, som selskabet har brug for ifølge reglerne.«

Nykredit fastholder, at børsnoteringen er nødvendig.

»Selv i minimumsversioner vil revisionen af reglerne fra Basel-komitéen udfordre Nykredit væsentligt. Man skal huske på, at det tager os årevis at bygge kapital op. Derfor kan vi simpelthen ikke ignorere, at der er nye krav på vej,« siger Dan Sørensen, bankdirektør i Nykredit.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her