*

Indland

Flere kræftsyge får erstatning for oversete diagnoser

På 10 år er der sket en femdobling i antallet af sager, hvor kræftsyge får erstatning.

På 10 år er der sket en femdobling i antallet af sager, hvor kræftpatienter tilkendes erstatning for oversete diagnoser og forsinket behandling. Foto: Gerry Broome/AP

Oversete diagnoser og forsinket behandling er skyld i, at langt flere kræftpatienter får erstatninger, da deres chancer for at overleve bliver forringet.

På 10 år er der sket en femdobling i antallet af sager, hvor kræftpatienter tilkendes erstatning for oversete diagnoser og forsinket behandling - fra 33 i 2006 til 170 i 2015, fremgår det af en ny opgørelse fra Patient­erstatningen.

Det skriver Berlingske.

I de seneste 10 år har der været 1135 sager af den type, hvor patienterne i 2015 i gennemsnit fik 375.000 kroner i erstatning.

Kræftens Bekæmpelse Vi er ikke i mål med kræftforløb

Og siden 2006 er der udbetalt over 600 millioner kroner til kræftpatienter, som er kommet til skade i forbindelse med behandlingen af deres sygdom.

Og det er de forsinkede og oversete diagnoser, der fylder mest blandt de anerkendte skader på kræftområdet siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienterstatningen, til Berlingske.

- Sagerne hos os tegner et billede af et sundhedsvæsen, der gør det godt, når patienten er kommet i behandling.

- Men de viser samtidig også, at dér, hvor risikoen for skader er størst, er, når patienten møder systemet med symptomer, som sundhedsvæsenet ikke får reageret hurtigt nok på.

Både i Patienterstatningen, Danske Regioner og Kræftens Bekæmpelse forklares det med, at der generelt behandles flere kræftpatienter - og at danskerne har fået bedre kendskab til, at det er muligt at få erstatning, hvis noget er kikset i forløbet i sundhedsvæsenet.

Så stigningen er ikke nødvendigvis et udtryk for, at der sker flere skader, og at der er problemer med kvaliteten af hjælpen til kræftsyge danskere, lyder vurderingen.

I Kræftens Bekæmpelse mener man, at de praktiserende læger skal blive bedre til at fange, om det kunne være kræft, en patient måske lider af.

- Men der skal også være et system til at understøtte de praktiserende læger og hjælpe dem med at få bekræftet eller afkræftet mistanker om kræft, og derfor er det vigtigt, at der henvises flere til undersøgelser på de diagnostiske centre, siger specialkonsulent Jesper Eriksen, Kræftens Bekæmpelse, til Berlingske.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
For 10. år i træk kan Aarhus bryste sig af at have landets bedste sygehus
Aarhus Universitetshospital er kåret som Danmarks bedste store sygehus af fagbladet Dagens Medicin. Det er resultatet af en holdindsats, siger både medarbejdere og ledelse om placeringen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her