Indland

Flygtninge skal vente længere på familien

Udlændingestyrelsen fordoblet sagsbehandlingen for familiesammenføringssager fra fem til ti måneder.

Det store pres på det danske asylsystem betyder, at Udlændigestyrelsen har fordoblet den maksimale sagsbehandlingstid på familiesammenføring til 10 måneder. Foto: Casper Holmenlund Christensen.

Flygtninge risikerer fremover at skulle vente markant længere på at blive genforenet med deres familier, end tilfældet er i dag. Det skriver Berlingske søndag.

På grund af det historiske pres på det danske asylsystem har Udlændingestyrelsen nemlig måttet erkende, at det ikke længere er muligt at leve op til den meget hurtige sagsbehandling af ansøgninger om familiesammenføring, som styrelsen ellers har kæmpet hårdt for at bevare.

Derfor har Udlændingestyrelsen i februar besluttet at ændre markant på de såkaldte servicemål, som angiver, hvor lang tid sagsbehandlingen maksimalt må tage. I dag er målet fem måneder, men det er blevet sat op til ti - altså en fordobling.

Ændringen gælder de såkaldt komplicerede sager, som flygtninge som altovervejende hovedregel hører under.

Samtidig oplyser Udlændingestyrelsen til Berlingske, at også den samlede asylproces forventes at blive længere i løbet af 2016. I dag tager processen i gennemsnit fem måneder fra registrering til afgørelse af asylansøgningen, og den tid ventes at stige til syv måneder.

Samlet set betyder det, at den enkelte flygtninge kan komme til at vente mere end et halvt år længere end i dag på at få familiesammenføring.

Selv om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kalder det ifølge Berlingske for en "nødvendig beslutning", lyder der stærke advarsler fra en række partier og organisationer, som mener, at det kan få fatale konsekvenser.

Kritikerne udviser alle forståelse for, at Udlændingestyrelsen er under et voldsomt pres, men kræver et politisk indgreb fra regeringen for at annullere beslutningen om længere sagsbehandling.

Ifølge generalsekretær i Red Barnet Jonas K. Lindholm er det ultimativt et spørgsmål om liv eller død.

- Jo længere tid de venter, jo større er risikoen. Børn dør jo dagligt i Syrien, siger han til Berlingske.

Frygten for familien tærer på overskuddet til at integrere sig, og det kan komme til at koste dyrt på den lange bane, mener Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

- Det bliver meget svært at koncentrere sig om den fremtid, man skal bygge op i Danmark. Det er jo ikke gratis for samfundet, hvis integrationsprocessen hæmmes, fordi man er bekymret for sin familie, siger han til Ritzau.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her