*

Indland

Stramninger rammer flygtninge med tilbagevirkende kraft

Omkring 1.200 flygtninge fik at vide, at de kunne søge om familiesammenføring efter ét år. Nu skal de vente i tre år.

»Regeringen ønsker at begrænse tilstrømningen til Danmark mest muligt. Derfor strammer vi også familiesammenføringsreglerne for personer med midlertidig beskyttelse. Det er normal praksis, at denne type vilkårsstramninger også gælder personer, der allerede opholder sig i landet,« siger Inger Støjberg. Foto: Polfoto

Regeringens store asylstramning, der blev vedtaget i slutningen af januar, får konsekvenser med tilbagevirkende kraft.

1.216 flygtninge, fortrinsvis fra Syrien, har inden for det seneste år fået den såkaldte midlertidige etårige beskyttelsesstatus, som gav dem ret til at søge om familiesammenføring efter ét år.

Men nu har de fået brev fra Udlændingestyrelsen med besked om, at der går tre år, før de kan søge om at få deres familier hertil.

Foreningen af Udlændingeretsadvokater mener, at den pludselige ændring fra ét til tre års ventetid kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Formanden for foreningen, Jytte Lindgård, forudser, at der vil blive rejst sager om disse forhold, i første omgang ved danske domstole.

»Det drejer sig om personer, som lovgiverne har givet en forventning om, at de kunne få deres familie hertil inden for et år, og så bliver det med ét slag lavet om til tre år. Vi mener ikke, at det er rimeligt på den måde at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft,« siger hun.

Jens Vedsted-Hansen, juraprofessor ved Aarhus Universitet og ekspert i udlændingeret, ser generelt ikke noget juridisk til hinder for at lave en lov med effekt for personer, der allerede har fået opholdstilladelse. Men virkningen er her så indgribende, at denne gruppe ville have særligt gode chancer for at få medhold i en retssag om krænkelse af menneskerettighedskonventionen, vurderer han.

Integrationsminister Inger Støjberg afviser kritikken.

»Regeringen ønsker at begrænse tilstrømningen til Danmark mest muligt. Derfor strammer vi også familiesammenføringsreglerne for personer med midlertidig beskyttelse. Det er normal praksis, at denne type vilkårsstramninger også gælder personer, der allerede opholder sig i landet,« siger hun.

Når man spørger danskerne, er der opbakning til stramningen, som udskyder retten til familiesammenføring med tre år for krigsflygtninge, viser en meningsmåling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Debat: Opbakning til Jalving
Efter endnu en skarp og realitetsfunderet søndags-Jalving er det på tide at kalde indtrykket af masseindvandringen ved rette navn: en økologisk forstyrrelse af vort habitat/biotop.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her