Indland

Flertal: Udlændinge mangler respekt for kvinders grænser

Danske kvinder mener, at herboende mænd fra Mellemøsten og Nordafrika har langt sværere end danske mænd ved at respektere kvinders grænser, når det gælder kontakt af seksuel karakter.

»Danske mænd har igennem deres opdragelse lært at opføre sig respektfuldt over for kvinder. Denne generelle ligestilling er mellemøstlige og nordafrikanske mænd ikke opdraget med. Alle danske institutioner er derfor nødt til at bekæmpe det kvindesyn, som disse mænd kommer med,« siger Kultursociolog Mehmet Ümit Necef (th) fra Syddansk Universitet som mener, at undersøgelsen peger på et kulturelt problem. Arkivfoto: Liv Høybye

Der er betydelige forskelle, når danske kvinder vurderer, hvilke mænd der har svært ved at respektere kvinders grænser i seksuel henseende.

Godt 19 pct. af de danske kvinder mener, at danske mænd har et problem med at respektere kvinders grænser, når det gælder seksuelle tilråb, sexchikane, seksuelle tilnærmelser eller ligefrem seksuelle overgreb.

Men 55 pct. af de danske kvinder mener, at mænd fra Mellemøsten og Nordafrika, som bor i Danmark, har svært ved at respektere disse grænser på de samme seksuelt orienterede områder, viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Målingen er foretaget på baggrund af de seneste måneders debat om mangel på respekt for kvinders grænser efter overgrebene nytårsaften i Köln og efter unge danske kvinders beretninger om, at de har følt sig seksuelt forulempet i nattelivet.

Kultursociolog Mehmet Ümit Necef fra Syddansk Universitet mener, at undersøgelsen peger på et kulturelt problem.

»Danske mænd har igennem deres opdragelse lært at opføre sig respektfuldt over for kvinder. Denne generelle ligestilling er mellemøstlige og nordafrikanske mænd ikke opdraget med. Alle danske institutioner er derfor nødt til at bekæmpe det kvindesyn, som disse mænd kommer med,« siger han.

Forkvinde for Dansk Kvindesamfund Lisa Holmfjord er uenig:

»Undersøgelsen viser folkestemningen, men ikke, hvordan det reelt forholder sig. Det er ikke min opfattelse, at mænd generelt begår seksuelle krænkelser, men det er min erfaring, at nogle mænd gør. Og disse mænd findes i mange forskellige farvenuancer.«

Integrationsminister Inger Støjberg siger:

»Man kan lige så godt sige ærligt, at der hersker et andet kvindesyn i nogle lande og i nogle kulturer. Vi skal være fuldstændig urokkelige i vores krav om ligestilling og sige fra, hver eneste gang nogen overskrider kvinders grænser.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her