Indland

Milliardbyggeri: Politikere kræver forklaring om milliardbyggeri

Politikere i Region Hovedstaden undrer sig meget over forløbet i sagen om et hospitalsbyggeri på Bispebjerg  til 1,6 mia. kr. og kræver en forklaring.

Politikerne i Region Hovedstaden kræver en forklaring efter afsløringerne i Jyllands-Posten søndag af, hvordan Bispebjerg Hospital fandt vinderen af en arkitektkonkurrence om et byggeri til 1,6 mia. kr.

Det radikale medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, bad søndag embedsmændene i regionen om en redegørelse for ”et forløb, der tegner særdeles foruroligende”.

”Der er rigtig mange ting, som rejser spørgsmål om, hvorvidt processen er foregået efter bogen. Er det foregået på et strengt fagligt plan, eller er det strengt taget andre ting, som er endt med at afgøre, hvem der skulle vinde opgaven? Det kan jeg ikke afgøre, men forløbet tegner mærkeligt,” siger Charlotte Fischer.

Bispebjerg Hospital beskyldt for fusk med milliardbyggeri

Bispebjerg Hospital havde hyret et team af eksterne rådgivere – en tysk hovedrådgiver, Drees & Sommer, og tre danske rådgivere.

De var ifølge mails, Jyllands-Posten er i besiddelse af, enige om, at arkitektfirmaet C.F. Møllers tilbud var klart det bedste. Det var vurderingen i den første evaluering den 30. juni 2015 og også i den anden evaluering den 8. juli.

Men ledelsen i den gruppe, som hospitalet havde nedsat til at tage sig af forhandlingerne med de tre tilbudsgivere i slutfasen, den såkaldte forhandlingsgruppe, var ikke enig i resultatet.

Uden de tre danske bygherrerådgivere udarbejdede Drees & Sommer i tæt samarbejde med vicedirektør Claes Brylle Hallqvist og byggechef Vagn Risby Mortensen fra Bispebjerg Hospital en såkaldt numerisk evaluering, som havde en anden vinder, nemlig arkitektfirmaet KHR. Den endelige evaluering havde også KHR som vinder.

”Der tegner sig et meget underligt forløb, som kræver en rigtig god forklaring. Jeg forstår ikke, at rådgiverteamet er enige om de to første evalueringer, hvor man peger på C.F. Møller som klar vinder, og at man så – nu kun med hjælp fra en af rådgiverne – skifter evalueringsmodel og kommer til et helt andet resultat, end rådgiverteamet var enige om til en start. Det er super alvorligt, og det kræver ekstremt gode forklaringer, som jeg lige nu ikke kan se for mig,” siger Charlotte Fischer.

Regionsrådet besluttede på et lukket møde i september at tildele KHR opgaven med at tegne akuthuset til 1,6 mia. kr. Charlotte Fischer mindes ikke, at hun dengang fik oplyst, at tre ud af fire af hospitalets rådgivere havde taget afstand fra den evaluering, som lå til grund for tildelingen af opgaven, og som var beslutningsgrundlaget i rådet. Det er hun utilfreds med.

”Hvis vi som politikere skal stå til ansvar for det her projekt, og tre ud af fire rådgivere har taget afstand fra grundlaget for udpegningen af vinderen, burde vi have haft en redegørelse om det, og det har vi efter min bedste erindring ikke fået. Det burde administrationen have set helt af sig selv. Det er jo utroligt graverende, at tre ud af fire rådgivere har sagt, at de ikke kan stå inde for den vurdering, som vi træffer vores beslutning på.”

”Jeg håber sandelig ikke, at det er normalen for vores projekter, at de faglige bygherrerådgivere er nødt til at sige fra.”

Også Henrik Thorup, medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti, krævede søndag en forklaring fra regionens administration.

Han hæfter sig bl.a. ved, at hospitalsdirektør Janne Elsborg Larsen fik advarsler om urent trav i form af bl.a. læk af fortrolige oplysninger til KHR uden om de officielle kanaler, og at forhandlingsgruppens ledelse – Claes Brylle Hallqvist og Vagn Risby Mortensen – havde besluttet, at KHR skulle vinde, før den første evaluering forelå.

”De kan jo ikke alle sammen være forkert på den. Det er jo et eller andet, som ikke hænger sammen, og det må vi have en forklaring på. Det er foruroligende,” siger Henrik Thorup.

Vinderen af milliardbyggeri Rønnebærrene er sure

Claes Brylle Hallqvist og Vagn Risby Mortensen var ifølge et notat, som forhandlingsgruppens såkaldte konkurrencesekretær, arkitekt Berith Mavromatis, skrev til hospitalsdirektøren, under stærk mistanke for at lække oplysninger til KHR. Hun anbefalede at ekskludere dem fra at få indflydelse på valget af vinder, men nøjedes med at lade dem skrive under på en tro og love-erklæring om, at de ikke selv havde videregivet fortrolige oplysninger eller var vidende om nogen i forhandlingsgruppen, som havde gjort det.

”Jeg ved ikke, hvor meget sådan en tro og love-erklæring er værd,” siger Henrik Thorup.

Bispebjerg Hospital mener, at alt er gået efter bogen og afventer udfaldet af en klagesag, som C.F. Møller har anlagt ved Klagenævnet for Udbud.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her