*

Indland

Turboforløb kan samle fagligt svage elever op igen

Intensive læringsforløb hjælper fagligt svage elever med at klare sig bedre i folkeskolen, viser studie.

62 pct. af lærerne vurderer ikke, at reformen forbedrer mulighederne for bedre undervisning. Kun 8 pct. mener, at reformen styrker fagligt svage elevers læring. Dertil kommer, at lærerne mener, at afskaffelsen af arbejdstidsaftalen har ført til, at de har svært ved at forberede sig godt nok. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

For elever med faglige problemer kan et intensivt undervisningsforløb hjælpe rigtig meget. Både fagligt og socialt.

Fakta
  • Et såkaldt turboforløb er et intensivt læringsforløb, der skal hjælpe fagligt svage elever med at komme op på det samme niveau som deres klassekammerater i løbet af få uger.
  • Målet er at gøre eleverne i folkeskolen fagligt parate til at søge ind på en ungdomsuddannelse efter 9. klasses afgangseksamen.
  • Sidste år blev hele 27 procent af folkeskolens 8. klasse-elever ikke vurderet klar til at starte på en uddannelse.
  • Der er afsat 20,8 millioner kroner fra satspuljen i år til at understøtte skolernes arbejde med turboforløb.
  • Puljen skal bruges til et forsøgsprojekt med de intensive læringsforløb, og kommunerne kan i foråret 2016 søge om at være med.
  • Nogle af kommunerne har allerede lidt erfaring med læringsforløb. 39 kommuner ud af 75 adspurgte svarede, at de havde prøvet at lave eller havde deltaget i et intensivt læringsforløb. Det fremgår af en undersøgelse fra Epinion.

Kilder: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling.

Sådan lyder konklusionen på en ny undersøgelse udarbejdet af Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning ved Aarhus Universitet, der har kigget på en række forskningsprojekter om intensive læringsforløb.

- Det, vi kan sige, er, at der er noget, der tyder på, at de her forløb godt kan have en positiv virkning på eleven og være med til at gøre dem uddannelsesparate, siger Camilla Brørup Dyssegaard, lektor og leder af Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning ved Aarhus Universitet.

Et turboforløbet er et læringsforløb, hvor fagligt udfordrede elever får intensiv undervisning uden for deres normale klasseværelse.

Der er afsat 20,8 millioner kroner i år fra satspuljen til at understøtte skolernes arbejde med turboforløbene.

Pengene skal bruges til et forsøgsprojekt med de intensive læringsforløb, og de danske kommuner kan i foråret 2016 søge om at være med.

Forløbene kan ifølge Camilla Brørup Dyssegaard virke for de svage elever, fordi det er nye voksne, der ser børnene uden for deres vante miljø og målrettet arbejder med at forbedre deres svagheder.

- Vi kan se, at eleverne bliver løftet fagligt, og at der også bliver arbejdet med deres sociale og personlige kompetencer, så de får troen tilbage på sig selv og faktisk får en følelse af, at de kan noget igen, siger hun.

Hver fjerde elev i 8. klasse er ikke parat til uddannelse

Turboforløbene varer kun få uger og skal hjælpe elever til at nå op på samme niveau som deres jævnaldrende og på den måde blive parate til at starte på en uddannelse.

I turboforløbene bliver der taget udgangspunkt i den enkelte elevs behov og holdt et målrettet fokus på eksempelvis at lære matematik fra bunden eller øve dansk grammatik.

Sidste år blev 27 procent af folkeskolens elever i 8. klasse ikke vurderet parate til at starte på en ungdomsuddannelse.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Julevin: Andevin fra 80-800 kr.
Der er masser af vin til and – til vort barbariske tilbehør egner vin sig ikke, men derfor kan man jo godt drikke vin alligevel, hvis man har lyst. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her