Annonce
Indland

Så mange supermarkeder sælger overskudsmad

Landets første supermarked med overskudsvarer åbnede i denne uge, men også i dit lokale supermarked kan du spare penge på "madspilds"-varer.

Wefood-supermarkedet, som er åbnet på Amager i København, skal i den kommende tid agere prøveklud.

Folkekirkens Nødhjælp håber nemlig, at konceptet kan bredes ud til resten af landet med tiden.

- Grundlæggende skal Wefood gøre en indsats for at hindre madspild i Danmark, og samtidig skal vi prøve os frem med konceptet for at se, om det kan bredes ud til flere byer i Danmark, siger Per Bjerre, pressechef i Folkekirkens Nødhjælp, der står bag Wefood-butikken, til Ritzau Fokus.

Og den er Dansk Supermarked helt med på.

I hovedstaden er Føtex-butikkerne allerede gået i gang med at donere til det sociale supermarked.

For at brede konceptet ud i landet vurderer CSR-chef hos Dansk Supermarked, Helene Regnell, at producenter og grossister bliver nødt til at donere produkter, de ellers ville have smidt ud.

- Hver eneste dag sker det, at etiketter bliver sat skævt, eller at jordbærmarmeladen havner i abrikosglassene, og ofte er producentens eneste udvej at destruere fejlen og kalde det produktionsspild, siger hun til Ritzau Fokus.

Det kan stort set aldrig betale sig at rette op på en fejl, hvor et antal varer er mærket forkert eller påfyldt den gale emballage.

Hvis producenter og grossister til gengæld vælger at donere dem i stedet for at bortskaffe fejlprodukterne, kan butikker som Wefood få adgang til meget større kvantum af varer, end almindelige detailbutikker kan levere.

- Skal man udelukkende have varer fra detailhandlen, kræver det mange butikker for at skrabe et varelager sammen, forklarer Helene Regnell.

Hos Coop har man valgt at brede indsatsen mod madspild ud på hver enkelt butik, og indsatsen har her været landsdækkende i snart to år.

- I alle vores 1200 butikker kan man finde et område, hvor varer, som snart udløber, bliver solgt, typisk til halv pris, forklarer Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop.

Indsatsen har medført, at Coop i snit har reduceret deres madspil med cirka 10 procent om året siden 2014. Per Juul Nielsen giver blandt andet forbrugernes øgede bevidsthed om madspild en del af æren for tendensen.

- Vi kan se, at vores kunder går mere og mere op i at være med til at reducere madspildet, og det kommer jo også til udtryk i foreninger som Stop Spild af Mad og nu den nye Wefood-butik, siger han.

Desuden har Coop en aftale med Fødevarebanken om afhentning af varer fra lagrene, som snart udløber.

Fødevarebanken henter og fordeler varerne mellem sociale organisationer.

Fakta om Wefood:

- Butikken bekæmper madspild ved at sælge madvarer, der nærmer sig udløbsdatoen eller har overskredet "bedst før"-datoen, men som sagtens stadig kan spises

- Butikken sælger varerne 30 til 50 procent billigere end konventionelle butikker

- Wefood sælger også varer, der enten er fejlmærket eller har skadet emballagen, som normalt ville blive kasseret i butikkerne

- Indtil videre er butikkerne Føtex, Miss Bagel, Min Købmand, Slagter Lund, Fresh Land og Raw Bite donerer til konceptet

Kilde: noedhjaelp.dk

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her