Indland

Danske pas forsvinder og havner på det sorte marked

Sidste år forsvandt 43.818 pas. Nogle af dem bliver solgt til migranter og flygtninge.

Danske pas bliver solgt for op til 22.000 kroner på det sorte marked. Foto: Colourbox

22.000 kroner. Så meget er et dansk pas værd på det sorte marked ifølge Berlingske.

Og der er formentlig rigeligt at sælge af, for hvert år forsvinder omkring 40.000 af slagsen, og kun godt en fjerdedel af dem bliver fundet igen.

Det er et stort sikkerhedsmæssigt problem, mener Magnus Ranstorp, der er terrorforsker på Forsvarshögskolen i Sverige.

Nogle af passene bliver nemlig forfalsket og brugt af både kriminelle og terrorister, der på den måde kan rejse rundt i Europa, mens de befinder sig under politiets radar.

- På det seneste har vi set en stigende tendens til dokumentfalskneri og identitetstyveri, når det gælder irregulær indvandring til Europa.

- Dokumentfalskneri er en vigtig katalysator for organiseret kriminalitet og terrorisme, siger Alexandru Niculae, som er talsmand for Europol, til Berlingske.

I Sverige har man registreret en stigning i antallet af forsvundne pas de senere år, og for at forhindre øget misbrug har man indført en regel om, at man højst kan få nyt pas tre gange i løbet af en femårig periode.

I Danmark siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, at man kun ser få, forfalskede danske pas.

Alligevel mener Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for PET, at de 43.828 danske pas, der forsvandt sidste år, udgør en alvorlig sikkerhedsrisiko.

- Med stigningen i forsvundne danske pas vil jeg sige, at man må gøre noget præventivt.

- Det kunne være at læne sig op ad Sverige. Et dansk pas er jo fantastisk troværdigt og giver adgang til alle verdens lande. Så det er godt som kriminel at være i besiddelse af, siger han til avisen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her