*

Indland

Røde Kors: For få asylsøgere testes for smitsomme sygdomme

Smittefare: Flere asylsøgere bør undersøges for tuberkulose og MRSA, mener Røde Kors, der ønsker screeninger som i Holland og Norge. En arbejdsgruppe skal nu undersøge sagen.

Røde Kors ønsker, at alle asylsøgere screenes for infektionssygdommen MRSA, når de kommer til Danmark, fordi de er i højrisikogruppen for at være eller blive smittet med sygdommen. Samtidig vil Røde Kors gerne have, at asylsøgere fra områder med høj risiko bliver undersøgt for tuberkulose. Arkivfoto: Peter Klint/Polfoto

Asylsøgere risikerer at smitte andre med tuberkulose og MRSA, fordi der ikke er indført en systematisk screening for de to smitsomme sygdomme herhjemme som i Holland og Norge. Det møder kritik fra Røde Kors, der driver de fleste af landets asyl- og modtagecentre.

»Som det er nu, kan der være nogle, som er smittede, som vi ikke opdager,« siger Ebbe Munk-Andersen, som er overlæge og leder af den lægefaglige praksis i Røde Kors’ asylafdeling.

Hvis en asylsøger kommer fra et land, hvor tuberkulose er udbredt, bliver han eller hun udspurgt efter et spørgeskema for symptomer på tuberkulose. Det danner baggrund for, om asylsøgeren bliver sendt videre til en medicinsk undersøgelse.

Undtagelsen er asylsøgere fra Somalia, som bliver sendt direkte til en røntgenundersøgelse, fordi de vurderes at være i høj risiko for at have tuberkulose. Men i alt 22 lande, heriblandt Afghanistan, har ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, hyppige tilfælde af tuberkulose, ligesom man også er i risiko for at være smittet, hvis man kommer fra en flygtningelejr, et krigshærget land eller et russisk fængsel. Asylsøgere med høj risiko bør alle screenes, mener man i Røde Kors.

»Spørgeskemaet er for upræcist, for folk har været på flugt og levet under miserable forhold, så grænsen for at have det godt og skidt kan have rykket sig,« siger Ebbe Munk-Andersen, som også peger på, at man ved røntgenfotografering kan se, om patienten er smittet med tuberkulose, uden at sygdommen er aktiv.

At tuberkulose bryder ud på asylcentrene er ikke usædvanligt, siger Ebbe Munk-Andersen. Der er dog ikke tal for antallet af tuberkulosetilfælde blandt asylsøgere, da de ikke har et cpr-nummer.

Peter H. S. Andersen, som er afdelingslæge i infektionsepidemiologi hos Statens Serum Institut, SSI, bekræfter, at symptomer ikke altid er retvisende.

»Symptomer kan være stærkere eller svagere, alt efter hvem man er, og især hos børn kan symptomerne være meget varierende,« siger han.

Asylsøgere har særlig risiko

Tuberkulose er en infektionssygdom, og bakterierne kan ligge i ”dvale” i kroppen, uden at man bliver syg, men hvis immunforsvaret bliver svækket, kan bakterierne ”vågne” og sygdommen bryde ud.

Professor og overlæge med speciale i tuberkulose Isik Somuncu Johansen, infektionsmedicinsk afdeling Q på Odense Universitetshospital, peger på, at asylsøgere har særlig risiko for at udvikle tuberkulose, fordi de ofte har levet under kummerlige forhold på vej til Danmark.

»Når vi ved, at de har højere risiko for at udvikle sygdommene, er det også vigtigt hurtigst muligt at finde dem, der er syge, før de begynder at smitte andre. Især i et asylcenter, hvor man bor tæt, og der derfor er større risiko for at smitte andre,« siger han.

Tuberkulose vender tilbage

Antallet af smittede med tuberkulose steg i fjor med 8 pct. i forhold til året før, viser foreløbige tal fra Statens Serum Institut. Det sker efter tre år med faldende antal sygdomsudbrud.

»Undersøgelser og statistikker viser, at personer, der kommer fra lande, hvor der er en høj forekomst af tuberkulose, f.eks. Afrika og Asien, generelt har holdt antallet af tuberkulosetilfælde oppe i Vesteuropa,« siger Isik Somuncu Johansen og peger på, at det primært er indvandrere, der er smittet med sygdommen i Danmark.

Det er ikke bare tuberkulose, som Røde Kors er bekymret for. Når det kommer til den multiresistente bakterie MRSA, som bl.a. smitter fra svin, men også kan smitte fra menneske til menneske, bliver asylsøgerne først undersøgt, hvis de bliver indlagt på et sygehus.

Det er for dårligt, mener Røde Kors og peger på, at Sundhedsstyrelsen selv har vurderet asylsøgere til at være i højrisikogruppen for at være eller blive smittet med MRSA.

»Vi vil gerne undersøge alle asylsøgere for MRSA, så vi på den måde kan undgå, at de smitter hinanden og udbreder sygdommen. På den måde kan vi også bedre beskytte vores sygehuse og befolkningen,« siger Ebbe Munk-Andersen.

MRSA har i de seneste to år forårsaget 21 dødsfald i Danmark og siden 2007 er antallet af MRSA-tilfælde steget markant, viser foreløbige tal fra SSI.

Ligesom med tuberkulose bliver det dog ikke registreret, hvor mange asylsøgere der er smittet med MRSA. Det er samtidig svært for asylcentrene at vurdere udbredelsen, da undersøgelserne foregår på sygehusene.

Undersøgelser af, om asylsøgere kommer med MRSA, er der også kun lavet få af, fortæller Palle Valentiner-Branth, som er afdelingsleder i infektionsepidemiologi ved SSI.

»Ud fra de få konklusioner, vi har, skønner vi, at det drejer sig om 3-4 pct.,« siger han.

Nedsat en arbejdsgruppe

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, peger på, at Udlændingestyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe.

»Den skal se på og vurdere, hvordan man bedst muligt håndterer udfordringen. Det er vigtigt, at vi hele tiden forsøger at være på forkant med situationen, så vi undgår, at smitsomme sygdomme breder sig,« siger hun.

Udlændingestyrelsen og Sundhedsstyrelsen vil ikke kommentere Røde Kors’ kritik, med henvisning til at det vil blive diskuteret i arbejdsgruppen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her