*

Indland

Djøf: Fagligheden lider på universiteterne - der er brug for flere undervisningstimer

Mange studerende på bachelor- og kandidatniveau har under 10 ugentlige timer med en underviser.

En stor del af de studerende på de danske universiteters samfundsvidenskabelige linjer har 10 eller færre undervisningstimer om ugen. Og for mange kandidatstuderende er timeantallet endda mellem nul  og fem ugentlige undervisningstimer.

Det skriver Information på baggrund af en undersøgelse fra den faglige organisation Djøf, som er foretaget blandt 1.220 af de studerende medlemmer. Ifølge de studerende er smertegrænsen for, hvor meget man kan skære ned, nu nået.

»Selv om de studerende selv har et ansvar for den læring, så kan vi jo ikke alene løfte den opgave gennem gruppearbejde og lektielæsning. Ellers kunne man i virkeligheden bare lave pensumlister, og så kunne folk uddanne sig selv i, hvad de nu lige ville,« siger formanden for Djøf Studerende, Tue Anders Johansson.

Rektor: Universitetsnedskæringer er skyld i tab af viden

Djøf Studerende mener, at de få timer med en underviser vidner om, at universiteterne er »pressede«, og at der nu ikke er råd til at spare mere.

Det er især de kandidatstuderende, der har meget få undervisningstimer, mens flertallet af de bachelorstuderende har over 10 ugentlige timer med en unverviser.

Dansk Magisterforening bakker Djøf Studerende op, og formand Camilla Gregersen siger til Information, at det giver »et dårligt fagligt udbytte« af studiet, at de studerende skal sidde så meget alene.

Rocksangeren og forskeren Johan Olsen fyret fra Københavns Universitet: »Jeg føler mig vraget«

Venstre-regeringen, som står bag de seneste besparelser på universiteterne, maner dog til besindighed. Det burde kunne lade sig gøre for universiteterne at spare uden at gå på kompromis med fagligheden, mener Venstres uddannelsesordfører, Anni Matthiesen.

»Vi ligger historisk højt i forhold til bevillinger, så jeg tror på, at vi også i denne del af den offentlige sektor kan se på, hvor der kan spares, uden at det går ud over kvaliteten,« siger hun til TV 2.

På Københavns Universitet nedlagde i sidste uge mere end 500 stillinger på grund af besparelser og har varslet lukninger af en række små fag, mens også Roskilde Universitetscenter og Syddansk Universitet planlægger at nedlægge stillinger.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her