Indland

»I Danmark er vi ikke altid gode til at ære vores helte«

Æret: På årsdagen for terrorangrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København blev især de to dødsofre, Dan Uzan og Finn Nørgaard, mindet af det officielle Danmark. Men i modsætning til tidligere, blev de søndag begge hædret som helte.

Finn Nørgaard Foreningen, Dan Uzan Fonden og Det Jødiske Samfund i Danmark arrangerede søndag optog fra Krudttønden, hvor Finn Nørgaard blev dræbt, til Københavns Synagoge i Krystalgade, hvor Dan Uzan blev dræbt. Foto: Lars Krabbe

Det var »hverdagens helte«, der denne eftermiddag skulle fejres, lød det i programmet, der lå på alle stolene til Finn Nørgaard Foreningens første prisuddeling i Landstingssalen på Christiansborg.

»De helte, der modigt handler (...) og med deres virke gør en positiv forskel i det samfund, vi lever i,« som der stod.

Netop heltegerningen var i fokus, da det officielle Danmark dagen igennem markerede et-årsdagen for terrorangrebet på Krudttønden og Københavns Synagoge den 14. februar 2015.

Vi er ikke til store armbevægelser, vi er ikke til stærke følelser i det offentlige rum. Men sommetider er det på sin plads.
Lars Løkke Rasmussen, statsminister

Foruden en basketballkamp i Hørsholm for at mindes den jødiske vagt Dan Uzan, der blev skudt og dræbt foran synagogen i København, blev der lagt blomster ved både Krudttønden og synagogen, hvor bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen og Frankrigs ambassadør François Zimeray deltog. Senere om aftenen var der fakkeloptog gennem hele København, fra Krudttønden på Østerbro til Københavns Synagoge i indre by.

Men hvor det i den offentlige bevidsthed hidtil primært har været Dan Uzans heltegerning, der har høstet opmærksomhed, var søndagen i høj grad præget af at skulle indhente det tabte i forhold til Finn Nørgaards minde og eftermæle.

Ingen store armbevægelser

I den seneste tid har især statsminister Lars Løkke Rasmussen mødt stor kritik for bl.a. i sin nytårstale kun at nævne Dan Uzan og altså ikke Finn Nørgaard. I Jyllands-Posten gav Finn Nørgaards søster, Helle Nørgaard, for nylig udtryk for, at hun på intet tidspunkt har været i tvivl om, at Finn Nørgaard ikke blot var et tilfældigt offer, men en helt, der aktivt forsøgte at standse den 22-årige terrorist, Omar El-Hussein, i at komme ind på Krudttønden og begå massakre. I Ekstrabladet kritiserede hun direkte statsministeren for at »forbigå Finn, som om han ikke eksisterede«.

De »hverdagens helte«, der søndag eftermiddag blev hædret af Finn Nørgaard Foreningen, var derfor ikke kun de tre sociale projekter, der arbejder med unge og radikalisering, og som alle fik uddelt arbejdslegater, men også foreningens hovedperson: Finn Nørgaard selv.

Og gang på gang i løbet af dagen blev ordet »helt« brugt af både Finn Nørgaards venner og familie, Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), Frankrigs ambassadør og medlem af Folketingets Præsidium, Mette Bock (LA) til at beskrive den nu afdøde 55-årige.

Finn var modig, han handlede og han gjorde en forskel. Finn reddede menneskeliv, men desværre med sit eget liv som indsats.
Helle Nørgaard, søster til den afdøde filminstruktør, Finn Nørgaard

Men særligt da Lars Løkke Rasmussen gik op på talerstolen, spidsede de cirka 200 fremmødte i salen kollektivt ører. Særligt én del af statsministerens tale var svær ikke at læse som en slags kommentar til den kritik, han har mødt den seneste tid:

»I Danmark er vi ikke altid gode til at ære vores helte. Vi er ikke til store armbevægelser, vi er ikke til stærke følelser i det offentlige rum. Men sommetider er det på sin plads. Jeg er derfor glad for, at et enigt Folketing har besluttet at tildele Finn Nørgaard en hæderspris for det ekstraordinære heltemod, han udviste ved angrebet på Krudttønden for i dag et år siden,« sagde han med henvisning til, at både Dan Uzan og Finn Nørgaard i den kommende tid begge vil modtage Folketingets nystiftede hæderspris.

»Den taknemmelighed og anerkendelse må vi vise som samfund. Vi skal ære vores helte,« sagde statsministeren, der kort efter forlod salen for at deltage i de andre officielle markeringer af et-året ude i byen.

Optoget og lysene markerede et ønske om et fordomsfrit og samlet Danmark. På ruten fra Østerbro til her ved synagogen i Københavns centrum brændte 1.800 lys. Foto: Lars Krabbe

Træk vejret dybt

Lidt over klokken halv fire var det nøjagtig ét år siden, at den 22-årige Omar El-Hussein affyrede det første skud mod Krudttønden. Derfor skulle der netop klokken halv fire holdes et minuts stilhed, sagde arrangementets moderator, journalist Mette Vibe Utzon.

Men først skulle Finn Nørgaards søster, Helle Nørgaard, holde en kort tale. Mette Vibe Utzon kaldte hende op til talerstolen.

Helle Nørgaard rejste sig fra sin stol, stillede sig foran publikum og foldede sin tale ud på pulten foran sig. Men i stedet for at tage ordet med det samme, måtte hun trække vejret dybt. Hver udånding rungede i mikrofonen og ud i den store sal, hvor de forsamlede sad i stilhed, afventende.

Vi skal ære vores helte.
Lars Løkke Rasmussen, statsminister

Som for at tage tilløb satte hun hænderne i siden og kiggede ned på papiret. Men hver dyb indåndning, mundede blot ud i en dirrende udånding, mens hendes øjne blev mere røde og blanke. I 45 lange sekunder stod hun på denne måde og forsøgte at få ordene ud af munden, indtil Mette Vibe Utzon brød stilheden.

»Nu får du et lille glas vand, og så husk at trække vejret dybt ned i maven,« sagde hun roligt og rakte Helle Nørgaard et glas. Hun tog en tår.

»Finn var et smukt menneske og et generøst menneske,« lød det med spinkel stemme. »Han var kærlig, omsorgsfuld og hjælpsom som ingen andre. Finn var min bror, men han var også min gode ven,« sagde Helle Nørgaard og fortalte videre om, hvordan hendes bror brændte for at gøre en forskel i andre menneskers liv.

Se billederne Mindeoptog lyste op fra Krudttønden til Krystalgade

Om hans ageren den 14. februar sagde Helle Nørgaard uden forbehold:

»Finn var modig, han handlede, og han gjorde en forskel. Finn reddede menneskeliv, men desværre med sit eget liv som indsats. (...) Jeg er fantastisk glad for, at Finn nu får officiel anerkendelse for sit heltemod foran Krudttønden den 14. februar,« sagde Helle Nørgaard og foldede sit papir sammen og gik ned på sin plads.

Klokken var nu lidt over halv fire, og netop i de sekunder, hvor Finn Nørgaard for nøjagtig et år siden blev skudt foran Krudttønden, rejste alle i salen sig og holdt et minuts stilhed.

Se også Jyllands-Postens store serie i 10 kapitler om terrorangrebet i København - et år efter. En række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne, fortæller i dybden om deres oplevelser, og alt det der fulgte efter.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her