Indland

LO: Trepart må ikke ende i en hovsaløsning

Aftale: En trepartsaftale skal ikke munde ud i skattelettelser, mener LO-formand Lizette Risgaard. Det er dog ikke hendes bord, svarer regeringen.

»Vi ser ikke, at der overhovedet er råd til skattelettelser – hverken i toppen eller i bunden. Det mulige råderum, vi eventuelt kan skaffe, og det bliver jo altså ikke lige med det samme, skal ikke bruges på skattelettelser,« sagde LO-formand, Lizette Risgaard. Foto: Joachim Ladefoged

Det var ikke for sjov, at torsdagens sættemøde om trepartsforhandlingerne omgående blev døbt »Lizette-møde.« For LO’s formand, Lizette Risgaard, havde mange ønsker, forespørgsler og ikke mindst krav med til de indledende forhandlinger.

Mest markant var nok budskabet om skattelettelser. For selv om en kommende trepartsaftale skulle skabe et øget økonomisk råderum, er der ikke råd til lettelser af skatten af hverken den ene eller anden slags, meddelte LO-formanden på sættemødet i Statsministeriet.

Og hun skærpede tonen på det efterfølgende pressemøde:

»Vi ser ikke, at der overhovedet er råd til skattelettelser – hverken i toppen eller i bunden. Det mulige råderum, vi eventuelt kan skaffe, og det bliver jo altså ikke lige med det samme, skal ikke bruges på skattelettelser,« sagde LO-formanden.

Regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen offentliggjorde torsdag sit oplæg til trepartsforhandlingerne, og her var et af hovedpunkterne ambitionen om at få hver anden flygtning i arbejde. Hvis øvelsen lykkes, vurderer regeringen, at de offentlige finanser vil blive forbedret med 2,5 mia. kr. i 2020. Samtidig har regeringen udskudt sin bebudede skattereform til efteråret – og trods LO’s indsigelser, er det da også stadig regeringens hensigt at sænke skatten for de lavest lønnede, understregede Løkke på pressemødet.

»Det er ikke i det her forløb, vi skal diskutere en skattereform. Regeringen har helt uændret en ambition om, at vi skal gøre noget ved skatten – særligt med fokus på mennesker med små arbejdsindkomster,« lød det fra statsministeren.

»Jeg har ikke den fordring på Lizette, ligesom hun nok heller ikke kan have den på mig, at vi bliver enige om alt, fordi vi nu sætter dette forløb i gang.«

Bekymret for tidsplan

Og LO-formanden erkendte da også, at hun ikke kan garantere, at et eventuelt provenu ikke kommer til at gå til skattelettelser.

»Jeg må stole på en statsminister. Hvis vi indgår en aftale, og det også er en forudsætning for aftalen, hvad et provenu evt. skal bruges til, så regner jeg med det,« sagde hun.

Trepart har været et af V-regeringens stort anlagte projekter, lige siden Lars Løkke lancerede idéen på Folkemødet under valgkampen.

Og for at undgå et totalt sammenbrud, som det skete under SRSF-regeringen i 2012, vil Lars Løkke denne gang forsøge at indgå aftaler inden for ét tema ad gangen – først og fremmest skal flygtningesituationen altså løses.

Ja, faktisk vil statsministeren slet ikke overveje det scenarie, hvor forhandlingerne lider skibbrud:

»Jeg vil slet ikke forholde mig til en situation, hvor det, vi har sat i gang i dag, ikke lykkes. Det vil jeg slet ikke tænke på. Den opgave, vi står med, er så stor og påtrængende, at den skal løses.«

Ifølge kommissoriet til forhandlingerne skal der lande en aftale inden midten af marts, og det vakte på mødet bekymring hos LO. For en fast deadline risikerer at føre til hovsaløsninger, lød det fra LO-formanden, der hellere vil bruge længere tid, hvis det viser sig nødvendigt.

Mens landets kommuner har udtrykt bekymring for, om ambitionsniveauet er højt nok i forhold til at skabe private arbejdspladser, undrede LO’s repræsentanter sig over, at lønmodtagere og arbejdsgivere ikke sidder med ved de såkaldte topartsforhandlinger mellem KL og regeringen, der også blev skudt i gang torsdag og løber parallelt med trepartsforhandlingerne. LO ser det således som en forudsætning, at alle fire parter kommer med i forhandlingslokalet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
LO
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her