*

Indland

36 kommuner er i gang med at gøre skoledagen kortere

En rundspørge blandt alle landets kommuner viser, at kun et fåtal af kommunerne helt afviser at gøre noget ved skoledagens længde.

Arkivfoto: Ole Lind

36 af landets 98 kommuner har givet grønt lys til at forkorte skoledagen og i stedet tilbyde eleverne de såkaldte tovoksen-timer.

Det skriver Folkeskolen.dk, som har foretaget en rundspørge blandt alle landets kommuner.

Af de 36 kommuner, som allerede har åbnet en dør til kortere skoledage, har kommunalbestyrelserne i 23 kommuner besluttet, at skolerne kan søge om at forkorte skoledagen, mens 12 kommuner har gjort det muligt for skolerne selv at skære ned på timerne.

Flere andre kommuner har påbegyndt arbejdet med at forkorte skoledagen, mens det er et mindretal, der enten ikke vil gøre elevernes dage kortere eller ikke har taget stilling til spørgsmålet.

Professor: To lærere er ikke så godt som lange skoledage

Kommunernes valg glæder undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

»Vi har ikke de endelige tal for, hvor mange skoler, der i år benytter muligheden, men når en række skoler har gjort det, tyder det på, at de er i gang med at implementere reformen på en måde, der passer til deres behov. Det ser jeg som et udtryk for, at de lokalt tager ansvar for at udfylde folkeskolereformens rammer,« skriver hun i en kommentar til Folkeskolen.

I januar fik kommunerne et såkaldt hyrdebrev fra Undervisningsministeriet. Hyrdebrevet skulle hjælpe kommunerne med at tolke loven ved at opridse kommunernes muligheder for at gøre skoledagene kortere.

FAKTA: Sådan kan skoler gøre skoledagen kortere

Det fremgår af ministeriets brev, at det er muligt for kommunalbestyrelserne at afkorte skoledagen. Muligheden er skrevet ind i loven for at give friere rammer over for klasser med særlige behov. Men denne mulighed kan ifølge loven kun bruges i ét år ad gangen - så skal der søges igen.

Både SF og K så gerne denne del af reformen ændret, så det fremover bliver endnu lettere for skolerne at droppe den understøttende undervisning.

Folkeskolens gennemgang viser, at kun fem kommuner har besluttet at se fuldstændig bort fra muligheden for at gøre skoledagen kortere. Det gælder kommunerne Frederiksberg, Hedensted, Norddjurs, Vesthimmerlands og Odsherred.

I januar i år viste et notat fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, at tre fjerdedele af de godt og vel 15.000 elever, som er med i undersøgelsen, mener, at skoledagen er »lidt« eller »alt for« lang.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

I 2014 trådte en ny folkeskolereform i kraft, og lærerne fik ændrede vilkår. Dette tema handler om nye tider i folkeskolen.

Tip til historier

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her