*

Indland

DF-krav: Flygtningeløn skal fryses fast på returkonto

Trepart: Dansk Folkeparti fremsætter nu en hjemsendelsesstrategi for flygtninge. Partiet vil indefryse en femtedel af lønnen – som vel at mærke først bliver udbetalt, når flygtningene rejser hjem igen.

Når det gælder integration er DF mere eller mindre alene på Christiansborg med synspunktet om, at flygtningene ikke bør integreres. Nu foreslår Kristian Thulesen Dahl et kompromis. Foto: Lars Krabbe

20 pct. af flygtninges løn skal indefryses på en bankkonto, som først udbetales, hvis de rejser tilbage til deres hjemland. Det foreslår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som led i en ny hjemsendelsesstrategi.

Forslaget kommer på dagen, hvor regeringen sætter sig til bords med arbejdsmarkedets parter og kommunerne for at enes om en omfattende integrationsplan, der handler om at få flygtninge i job.

DF er imod integration. Men partiet åbner nu for et kompromis, som regeringen kan overveje at tage imod, hvis den får behov for DF’s stemmer på integrationsområdet.

Nej, nej, nej. Vi lægger op til, at der skal være en reel hjemsendelsesstrate-gi, hvis vi overhovedet skal medvirke i det her.
Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand

»Man kunne forestille sig, at på et tidspunkt er der nogen, som kommer til os og siger, at dette vil de gerne have igennem om integration. Så er det nyttigt, at de ved på forhånd, at hvis vi skal være med til at bære det igennem, skal det suppleres af en lige så stærk hjemsendelsesstrategi,« siger Kristian Thulesen Dahl, som mener, at »hjemsendelsesperspektivet fuldstændig fortaber sig« i den nuværende diskussion om at få flere flygtninge i arbejde.

Derfor kræver han en plan for, hvordan flere flygtninge bliver i Danmark midlertidigt i stedet for permanent. Konkret vil Thulesen have selvbetalte hjemrejseopsparinger til flygtningene og også genforhandle antallet af år, der går, før flygtninge kan få permanent ophold.

»Vi forestiller os konkret, at hvis de er i et overenskomstmæssigt lønnet job – eventuelt med et offentligt tilskud – så kan man forestille sig at indefryse 20 pct. af flygtninges løn på en konto, som kun kan udbetales ved hjemrejse, altså repatriering,« siger han og mener, at det vil være en god måde at lokke flere til at rejse hjem på.

»Det er principielt folks egne penge. Men de får dem bare kun udbetalt i forbindelse med repatriering. Det vil få flere til at rejse tilbage,« forklarer partiformanden, der fortsætter til næste hovedkrav i DF-forslaget:

»Samtidig skal man øge det antal år, der går fra, at man kan veksle en midlertidig opholdstilladelse til en permanent. Problemet nu er, at vi siger, at folk kan søge permanent ophold efter få år, og dermed giver man indtryk af, at de skal blive her. Man kunne konkret forestille sig, at man hævede de nuværende seks år til otte år,« siger han.

Den nuværende regering har allerede forlænget kravet til permanent ophold til at være seks år for flygtninge, medmindre de opfylder en række integrationskrav, som kan give dem ret til at søge allerede efter fire år. Men ifølge Thulesen bør hverken danskkundskaber eller beskæftigelse være afgørende i den sammenhæng.

»Det skal være tydeligt, at de skal retur, når muligheden er der,« siger han.

Regeringen og parterne enes muligvis om en integrationsplan, der kræver lovgivning i Folketinget bagefter. Er dét her så DF’s krav til gengæld for at bære resten af integrationsprojektet igennem, eller hvordan ser du det?

»Ja, vi vil have en hjemsendelsesstrategi. Når regeringen taler om integration, taler vi hjemsendelse. Nu lægger jeg op til, at vi bygger bro imellem de to ellers helt forskellige tilgange til, hvordan man skal se på flygtningene. Jeg kan på den ene side gå med til at sørge for, at de mennesker får fastholdt og udviklet nogle kompetencer, mod at Venstre og måske også Socialdemokraterne anerkender, at der bliver et forstærket fokus på midlertidigheden.«

Kan du slet ikke forestille dig at stemme for en integrationsplan, uden at der også er det her element med hjemsendelse?

»Nej, nej, nej. Vi lægger op til, at der skal være en reel hjemsendelsesstrategi, hvis vi overhovedet skal medvirke i det her.«

Længe til fred

Både regeringen og Socialdemokraterne har gjort det til et mål at begrænse antallet af flygtninge, der kommer hertil. Men ifølge Thulesens gør de det modsatte, når flygtninge sendes i arbejde fra dag ét.

»Det betyder jo, at flere kommer hertil. Mange af dem, der flytter sig, kommer netop, fordi de vil have en ny varig tilværelse i Danmark. Det forstår jeg godt, at man vil frem for et liv i et sønderbombet Syrien. Men sådan må det ikke være. Det går jo ikke, at man har oplevelsen af, at de aldrig rejser hjem igen. Heller ikke, hvis der bliver fred i Syrien om tre år.«

Men tror du selv, at der bliver det?

»Fred i Syrien om tre år?«

Ja ...?

»Nej, det tror jeg desværre ikke. Men min pointe er også en anden. Nemlig, at hvis du flygter fra dit land, så skal perspektivet i en fornuftig og lang årrække være, at du skal hjem igen. Det må ikke være til diskussion, at det er det, du skal. Der synes jeg, at flygtninge lige nu behandles som indvandrere og immigranter.«

Men hvis de her ting ændres, vil du til gengæld acceptere og være behjælpelig for regeringen i forhold til den integration, som du ellers er imod?

»Så vil jeg kigge på det. Vi synes, at der skal færre hertil. Det tror vi, at midlertidigheden vil medvirke til. Og når vi taler om at oprette statslige centre, så er det ikke, fordi vi har interesse i, at flygtningene ikke skal have nogle kompetencer, når de kommer hjem igen, og der er behov for at bygge deres land op.«

Men f.eks. Socialdemokraterne argumenterer ofte med, at al erfaring desværre viser, at flygtningene bliver her i mange år. Og når nu man ved, at de bliver her, så kan vi lige så godt integrere dem ordentligt med det samme?

»Ja, men de skræver simpelthen over modsatrettede synspunkter. For de siger samtidig, at antallet, der kommer hertil, er afgørende for, om integrationen kommer til at fungere. Socialdemokraterne og andre må da erkende, at der er en sammenhæng mellem antallet, der vælger Danmark, og andelen, der håber på en permanent bedre tilværelse i Danmark. Det er blevet sagt, at DF bare vil lave flygtningelandsbyer for, at de så skal sidde der og ikke have noget at give sig til, mens de bliver nedbrudte mennesker og har svære vilkår. Og de andre – Socialdemokraterne og Venstre – de vil så hjælpe flygtningene, når de nu alligevel skal være her.«

Så nu åbner du for, at flygtninge kan arbejde, mens de bor i landsbyerne?

»Hvis trepartsforhandlingerne ender med, at man tilbyder dem vilkår for at komme ud og arbejde, og det bindes op på en hjemsendelsesstrategi, hvor en del af lønnen opspares til hjemsendelse – ja, så er det en måde at bygge bro på.«

Du har advaret om, at lavere løn til flygtninge kan give et lavlønsproletariat. Vil dit forslag ikke netop give dem endnu færre penge?

»Nej, det er tænkt som en model i forhold til, hvis folk skal have en overenskomstmæssig løn – for eksempel i form af løntilskudsjob. Så ja, det er færre her og nu. Men vi taler ikke 40-50 kr. i timen, som folk måske forestiller sig, når de taler om elevlønninger.«

Men hvad så, hvis parterne enes om elevløn?

»Så skal vi måske finde en anden model. Men vi mener stadig, at der skal ses på at lave en opsparingsordning for den enkelte. Men det er klart, at det bliver mere udfordrende så at undgå det her lavtlønsproletariat.«

Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at få en kommentar fra Socialdemokraterne, der bliver afgørende for eventuelle forhandlinger om ny lovgivning. Støtter partiet alt, hvad arbejdsmarkedets parter og kommuner enes med regeringen om uden at stille modkrav, så kan regeringen i princippet køre nye regler igennem uden DF’s stemmer.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, er varsom med at kommentere forud for forhandlingerne, der begynder i dag.

»Det er ikke noget, jeg kan kommentere på lige nu,« siger han, men erklærer sig alligevel »meget enig i, at flygtninge skal sendes hjem, når der er fred i deres land, og det er ansvarligt«.

Dermed er Venstre grundlæggende enig med det store blå støtteparti om sigtet:

»Vi er enige i målet i, at dem, der kan tage hjem, skal tage hjem. Men at gå ned i detaljer i forhold til repatriering vil jeg ikke gøre på forhånd,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her