*

Indland

Socialrådgivere: Vi har ikke tid til at hjælpe flygtninge i job

Landets socialrådgivere og socialchefer sætter spørgsmålstegn ved, om regeringens mål om job kan indfries.

Senait Yohannes er fra Eritrea og én af de få på sit hold på Sprogcenter Aalborg, der hidtil har sat foden på en dansk virksomhed. Den 28-årige flygtning er uddannet frisør og var, otte måneder efter at hun fik sin opholdstilladelse, i en to uger lang praktik i en kantine. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Hver socialrådgiver har nu ansvaret for så mange flygtninge i kommunerne, at de har nok at gøre med at nå de helt grundlæggende opgaver som at skaffe tag over hovedet, hjælpe med at få børnene indskrevet i institution, få oprettet bankkonto og NemID og udarbejde de obligatoriske integrationsplaner og -kontrakter.

Dermed er der ikke tid til arbejdet med at få det stigende antal flygtninge hurtigt ud på arbejdsmarkedet, advarer landets socialrådgivere. Det er ellers denne job-først-opgave, som regeringen har udråbt til at være topprioritet.

»Vi når jo kun de basale ting derude i kommunerne i øjeblikket, og det giver ikke nogen god start på integrationen. Alle vil gerne nå til det virksomhedsrettede, men det tilsidesættes, fordi der er nogle tunge lovkrav og nogle praktiske ting som f.eks. bolig, der først skal på plads,« siger socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, der henviser til, at hver socialrådgiver i nogle kommuner er oppe på at have over 100 sager, mens foreningens anbefaling er maksimalt 55.

Derfor kommer man ikke uden om at ansætte flere socialrådgivere og virksomhedskonsulenter og luge ud i bureaukratiske regler, skriver socialrådgiverne i et brev til regeringen.

Formanden for landets socialchefer, Helle Linnet, er enig i, at der skal tilføres ressourcer, hvis kommunerne skal gøre det til topprioritet at finde job til de skønsmæssigt 17.000 flygtninge plus familiesammenførte, der i år kommer ud i kommunerne:

»Hvis det stiger så meget, vil de samme medarbejdere ikke kunne klare det inden for de rammer, som de har.«

Marcus Knuth, Venstres integrationsordfører, afviser at sende flere penge til kommunerne, men er lydhør over for at afbureaukratisere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her