*

Indland

Spark en rødhåret-begivenhed forsøgt meldt til politiet – uden held

Janne Dalsgaard Dam har uden held forsøgt at melde manden bag ”spark en rødhåret” til politiet.

Den 10. Marts er international ”spark en rødhåret dag”.  I hvert fald hvis man skal tro en meget omdiskuteret begivenhed på Facebook.

Begivenheden, der er inspireret af lignende arrangementer fra blandt andet England og USA, havde mere end 5.000 tilmeldte, inden den blev lukket ned.

Selvom den 18-årige gymnasieelev, der står bag gruppen har udtalt, at han udelukkende oprettede begivenheden for sjov, så er det ikke alle, der trækker på smilebåndet over joken.

Da Janne Dalsgaard Dam afleverede sine børn i skole mandag morgen, talte hun med skolelederen om ”spark en rødhåret”, således at skolen kan være opmærksom på at forebygge eventuelle problemer, så hendes børn og andre rødhårede ikke skal være nervøse for at tage i skole d. 10 marts. Privatfoto.

En af dem, der absolut ikke kan se det sjove i begivenheden, er Janne Dalsgaard Dam fra Vejle. Hun har en dreng på ni år og en pige på seks, som begge er rødhårede.

Hun kontaktede mandag morgen Vejle Politi for at anmelde personen bag gruppen. Beskeden fra politiet var dog ikke, hvad Janne Dalsgaard Dam havde håbet på.

»Politiet oplyste mig, at det ikke er en sag, som de vil tage sig af, da det i deres øjne ikke er strafbart,« siger hun.

Janne Dalsgaard Dams frygter, at begivenheden i værste fald kan føre til voldelige handlinger.

»Den 18-årige er sikkert en klog, ung mand, men han er nok også en kende naiv og ikke rigtig i stand til at overskue konsekvenserne af det, som han har sat i gang,« siger hun.

En lignende gruppe med det samme budskab florerede i USA tilbage i 2014. Det medførte, at tre drenge blev anholdt efter chikane mod rødhårede elever på en skole i delstaten Californien.

I 2013 var der lignende problemer ved et tilsvarende arrangement på en skole i Storbritannien. Her blev mindst seks rødhårede elever overfaldet, da de var på vej i skole.

Da Janne Dalsgaard Dam afleverede sine børn i skole mandag morgen, talte hun med skolelederen om ”spark en rødhåret”, således at skolen kan være opmærksom på at forebygge eventuelle problemer, så hendes børn og andre rødhårede ikke skal være nervøse for at tage i skole den 10 marts.

Siden ”spark en rødhåret”-begivenheden er blevet lukket ned, er der blevet oprettet endnu en begivenhed på Facebook under navnet ”spark en rødhåret 2.0”. Begivenheden har i skrivende stund 210 tilmeldte.

»Det er fint nok, at Facebook har lukket den første begivenhed, men medmindre politiet går ind i det,  så vil der nok bare komme nye grupper til, i takt med, at de andre bliver lukket ned,« siger Janne Damsgaard Dam.

Efter den store opmærksomhed omkring ”spark en rødhåret”, er der blevet oprettet flere modsvar, hvor danskerne i stedet opfordres til at kramme en rødhåret den 11. februar.

Den store omtale af ”spark en rødhåret”, fik også andre bagmænd til at oprette en lignende gruppe, ved navn ”klap en jøde”. Den er dog efterfølgende også blevet lukket af Facebook pga. flere brugeranmeldelser.

Til min store glæde er eventen Klap en jøde" blevet fjernet efter adskillige anmeldelser. Så langt, så godt. Det er dog...Opslået af Camilla Winther Nissen30. januar 2016

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her