*

Indland

Tuberkulose spreder sig igen i Danmark

Efter en periode med faldende sygdomstilfælde, advarer forskere nu om, at der bliver registreret flere tilfælde.

I de seneste tre år har antallet af tuberkulose-tilfælde i Danmark været faldende.

Men i den kommende statistik for 2015 er tallet igen på vej op. Det skriver Odense Universitetshospital og SDU, som er ved at undersøge, hvordan man kan opdage lurende tuberkulose-tilfælde, i nyhedsbrevet "Sund Forskning".

Tuberkulosen bliver bragt til landet ved indvandring fra lande, hvor man har en højere forekomst af smittede.

»Stigningen skyldes først og fremmest et stigende antal indvandrere fra Afrika, dernæst har det vist sig, at hjemløse og andre udsatte danskere får tuberkulose,« siger professor og overlæge Isik Somuncu Johansen fra Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH og Klinisk Institut på SDU.

Røde Kors: Flygtninges sundhed bør undersøges hurtigt

Det skønnes, at en tredjedel af verdens befolkning bærer tuberkulosebakterier. Som regel er de dog ikke farlige, idet raske mennesker med et sundt immunforsvar ikke er i fare for at blive smittet.

Men hos udsatte og svækkede personer kan sygdommen bryde ud og blive ganske alvorlig.

»Vi skal blive bedre til at finde smittebærerne, så de ikke når at give bakterierne videre. Udfordringen er, at de udsatte borgere er vanskelige at få fat i. Blandt andet går hjemløse og misbrugere sjældent til en praktiserende læge, hvis de overhovedet har kontakt til en. Vi skal altså selv ud og opspore dem,« siger Isik Somuncu Johansen.

En person med tuberkulose i lungerne smitter ved hoste. Det er derfor primært personer, der er i tæt kontakt med den syge, der er i risiko for at blive smittet.

Sygdommen er nu så udbredt blandt danske hjemløse og andre socialt udsatte borgere, at forekomsten blandt de udsatte overgår forekomsten blandt befolkningen i de lande, hvor der ellers er mest tuberkulose.

En undersøgelse blandt lidt over 1.000 udsatte borgere i København viste, at mellem to og tre af hver hundrede undersøgte havde såkaldt aktiv tuberkulose, som betegner en fremskreden og alvorlig fase af sygdommen.

I 2013 blev 355 personer i Danmark smittet med tuberkulose. Personer med en anden etnisk herkomst end dansk bliver hyppigst ramt. I 2014 blev der registreret 322 smittede, mens de foreløbige tal for 2015 ifølge Statens Serum Institut er oppe omkring 350 tilfælde.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her